Kot so poudarili partnerji projekta Silver City, je promocija zdravja skozi celotno delovno aktivno obdobje zelo pomembno, kajti težave z zdravjem so eden izmed ključnih razlogov za zgodnjo upokojitev. Foto: BoBo
Kot so poudarili partnerji projekta Silver City, je promocija zdravja skozi celotno delovno aktivno obdobje zelo pomembno, kajti težave z zdravjem so eden izmed ključnih razlogov za zgodnjo upokojitev. Foto: BoBo

To je le nekaj priporočil politikom, ki so jih na sklepni konferenci For the Golden Age, (kar lahko prevedemo kot Za zlata leta), podali partnerji mednarodnega projekta Silver City. Na konferenci, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Slovenija Boruta Pahorja, je sodelovalo več kot 100 udeležencev iz šestih držav. Glavni namen priporočil je spreminjati miselnost oblikovalcev politik v Evropski uniji o vlogi in vrednotah starejših pri prizadevanjih za trajnostno skupnost in rast.

Kot so poudarili organizatorji, je vseživljenjsko učenje pomemben proces, ki ohranja um in telo dejavno, prinaša pa tudi pomembne dolgoročne socialne in ekonomske koristi. Starejši, ki se izobražujejo in delujejo kot prostovoljci,tako ohranjajo duševno in telesno zdravje, kakovost življenja je višja, hkrati pa imajo večjo družbeno podporo.

Omenjena priporočila so del okoli 1,4 milijona evrov vrednega projekta Silver City, ki je financiran iz programa South East Europe, v njem pa sodelujejo različni akterji iz šestih držav. Slovenijo je zastopal Ekonomski institut Maribor oz. Center razvoja človeških virov, ki deluje v njegovem okviru. Glavni namen projekta je ustvariti boljše razmere za starejše v najširšem možnem pomenu besede.

V projekt sta bili vključeni dve glavni ciljni skupini: starejši od 50 let, ki so dolgotrajno brezposelni ali so pred kratkim zapustili trg dela, in starejši od 60 let, ki so upokojeni ali pa se približujejo upokojitvi. V projekt je bilo dejavno vključenih šest partnerjev, ki predstavljajo šest mest oziroma območij: okrožje 14 v Budimpešti, Zagreb, Burgas v Bolgariji, romunski Galati, italijansko pokrajino Treviso in Maribor.

V Sloveniji malo delovno aktivnih med 55. in 65. letom
Podatki za Slovenijo kažejo, da ima Slovenija najnižji odstotek delovno aktivne populacije v starostni skupini 55-64 let v Evropski uniji, hkrati pa se povečuje število brezposelnih po dopolnjenem 50. letu. Zaposlena je le vsaka tretja oseba, starejša od 50 let. To so bila izhodišča za oblikovanje pilotnega projekta Pro50ability, ki se je usmeril v iskalce zaposlitve, starejše od 5 let, in delodajalce.

Iskalci zaposlitve so bili vključeni v usposabljanje, v okviru katerega so pridobili kompetence, ki so jih spodbudile k iskanju zaposlitve, in izkazalo se je, da se je ob koncu usposabljanja skoraj polovica udeležencev programa zaposlila. V Mariboru je mestna občina v sodelovanju s partnerji ustanovila medgenaracijsko, razvojno, poslovno in izobraževalno središče Prizma 50+, ki bo nudila celovito podporo pri aktiviranju zmožnosti starejših.