Slovensko kuhinjo v zimskem času zaznamujejo kislo zelje, repa, pečenice in krvavice. Foto: BoBo
Slovensko kuhinjo v zimskem času zaznamujejo kislo zelje, repa, pečenice in krvavice. Foto: BoBo

Slovensko kuhinjo v zimskem času zaznamujejo kislo zelje, repa, pečenice in krvavice. Matjaž in Mateja Kleindienst iz Naklega krvavice izdelujeta po receptu njunih staršev, ki so recept dobili od svojih staršev. Naša gorenjska ekipa si je na tipični gorenjski kmetiji ogledala, kako izdelujejo prave domače krvavice.

Na dvorišču kmetije v Naklem naletimo na gospodarja, ki že od jutra stoji pred velikim loncem. Za izdelavo krvavic je najprej treba imeti primerno meso, ki ga je treba dobro prekuhati.

Ko na dvorišču kmetije zadiši po kuhanem mesu, je čas, da se začne z mletjem mesa, tako pripravljeno meso pa se nato zmeša med ješprenj in kašo. "Mene so učili kot majhnega, da za gorenjske krvavice mora biti ješprenj pa prosena kaša. Ne riž. Vsak ima svoj okus, mi smo se odločili za tega. Pa klasične začimbe, poper, sol, majaron, meta, čebula popražena, pa kri, zato pa so krvavice," pravi Matjaž Kleindienst. Vse sestavine se nato res dobro premešajo.

Brez nadzora gospodinje pa seveda ne gre. "Kontrola pa mora biti. Ženska mora zraven stopiti," pravi Mateja Kleindienst. In s svojim izostrenim čutom še malce doda ali bolje rečeno oplemeniti zmes, ki je tako pripravljena za polnjenje v črevo.

Kako se izdeluje prave, domače tradicionalne krvavice
Kako se izdeluje prave, domače tradicionalne krvavice