Vsako leto se v Podsredi zberejo pridelovalci z na tonami domačih jabolk. Foto: Kozjanski park
Vsako leto se v Podsredi zberejo pridelovalci z na tonami domačih jabolk. Foto: Kozjanski park
Prireditev je vsako leto izjemno dobro obiskana. Foto: Kozjanski park
16. praznik kozjanskega jabolka

Gre za še eno izmed kulinaričnih prireditev, ki jih je v zadnjem času vse več, a omenjeni, vsako leto dobro obiskan praznik se od drugih loči, da je še vedno poudarek predvsem na - tradiciji.

S prireditvijo, ki so jo slovesno odprli v središču Kozjanskega parka, želi vodstvo parka prikazati prizadevanja pri varstvu naravnih vrednot in ohranjanju kmetijske kulturne krajine. In najbolj tipični razpoznavni krajinski element Kozjanskega so prav visokodebelni travniški sadovnjaki s starimi sortami jablan.

Jabolko iz visokodebelnih travniških sadovnjakov pomeni varovanje narave, nadaljevanje tradicije in dediščine naših prednikov, blagostanje in zdravo hrano ter simbol prepoznavnosti zavarovanega območja Kozjanskega parka in identifikacije domačinov z zavarovanim območjem.

Tekmovanje v peki štrudlja in naziv carjevič leta
In čeprav je zvezda prireditve nesporno - jabolko, pa živahno dogajanje v Podsredi seže tudi precej onkraj degustacij jabolčnih sokov, čežan in zavitkov. Organizatorji so že čez teden pripravili pohod po kozjanskih sadovnjakih, delavnice, predavanja in odprtje razstave Starih sort jabolk, konec tedna pa je namenjen sejemskemu dogajanju, ki ga spremlja bogat kulturni program.

Osrednjo vlogo na stojnicah imajo ekološke kmetije iz zavarovanega in biosfernega območja ter umetniško-obrtniške delavnice. Poudarek je na starih sortah jabolk, zdravih kmetijskih pridelkih, pridelanih na sonaravni način, ter izvirnem in domiselno predelanem sadju v ozimnico.

Že danes bodo ob robu prireditve odprli razstavo gob, prikazali proizvodnje soka in žganjekuhe ter tekmovali v peki štrudlja za naziv Štrudlmojstr/ca, v nedeljo pa bodo pripravili tržnico z bogatim kulturnim programom.

Zadnjih pet let podeljujejo tudi naziv carjevič leta, pri čemer so carjeviči (poimenovani po eni izmed bolj priljubljenih starih sort) ustoličeni na sadjarskem tronu pri upravi Kozjanskega parka.

16. praznik kozjanskega jabolka