Marjan Vesonik med ustvarjanjem novega slikarskega dela. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Vesonik med ustvarjanjem novega slikarskega dela. Foto: MMC RTV SLO

Izgubil je funkcionalnost cele desne strani telesa, znova se je moral naučiti govoriti, pisati, hoditi ... Med zdravljenjem pa je odkril slikarski talent. Tako je v slovenjgraški bolnišnični galeriji na ogled že druga razstava njegovih slik. S čopičem si Marjan nikdar ni bil blizu. Njegovo orodje je bilo pisalo. Bil je novinar, dokler mu ni pred 14 leti nenadna bolezen popolnoma spremenila življenje. "Nič nisem mogel narediti, ne govoriti," je povedal Vesonik.

Ni se predal. Počasi in vztrajno je skozi leta s pomočjo žene napredoval. "Začela sva hoditi. Če je bilo slabo vreme, sva hodila pa po stopnicah," je dejala Antonija Vesonik. Ponovno se je moral naučiti tudi pisati. Kakih 30 zvezkov je napolnil z levo roko.

Vse se je naučil znova, odkril slikanje, nato pa je bolezen udarila znova. Takrat je kap zadela ženo Antonijo in tako zdaj Marjan skrbi zanjo. "Ne dam se. Puške v koruzo ne smeš vreči. Počasi. Danes bom to, jutri bom pa to," pravi optimistična Antonija. Po tem receptu se lahko Marjan danes poda tudi na okoliške hribe. Najraje pa slika in njegovi motivi krasijo tudi galerije.