V ljubljanski Drami so se veliki gledališki in filmski igralki poklonili tudi z monografijo, ki jo je uredila dramaturginja Mojca Krajnc, oblikoval pa Matjaž Vipotnik. Foto: BoBo
V ljubljanski Drami so se veliki gledališki in filmski igralki poklonili tudi z monografijo, ki jo je uredila dramaturginja Mojca Krajnc, oblikoval pa Matjaž Vipotnik. Foto: BoBo
false
Jordan Plevneš, makedonski pisatelj, dramatik, profesor na številnih evropskih in ameriških univerzah, nekdanji makedonski ambasador v Franciji, Španji in Portugalski, ustanovitelj zasebne Univerze za avdiovizualne umetnosti Paris-Skopje-New York, ustanovitelj in vodja festivala Actor of Europe z Radetom Šerbedžijo, nagrajencem lanskega festivala. Foto: Actor of Europe

Festival, ki vsako leto poteka med 6. in 11. julijem na obali Prespanskega jezera na tromeji med Makedonijo, Grčijo in Albanijo, se bo po tradiciji začel v duhu sodelovanja med omenjenimi državami in kulturami. Na slovesnem odprtju bodo nagrado, ki se imenuje enako kot festival – igralec Evrope – podelili Mileni Zupančič. Podelitve se bodo udeležili vidni predstavniki politike ter gledališča oziroma kulture, je sporočil režiser Dušan Jovanović.
Zupančičevo, rojeno leta 1946, so organizatorji festivala opisali kot igralko z Jesenic, kjer je končala srednjo šolo. Njena prva velika nastopa sta bili vlogi v filmih Matjaža Klopčiča Cvetje v jeseni iz leta 1973 in Vdovstvo Karoline Žašler iz leta 1976.
V naslednjih štirih desetletjih je nastopila v številnih pomembnih filmskih in televizijskih produkcijah, leta 1976 in 1977 dobila dve zlati areni za najboljšo igralko ter leta 1993 Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Znana je tudi po številnih gledaliških produkcijah, uprizorjenih v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana. Od leta 2000 do leta 2011 je bila Unicefova ambasadorka za zahodni Balkan.

Na festivalu tudi slovenska monokomedija

Med predstavami, ki se bodo letos zvrstile na festivalu, bo na ogled tudi slovenska monokomedija Irena! ali Ne morem več! avtorice besedila in igralke Mirel Knez in režiserja Nicka Upperja. Predstava govori o tem, kako smo lahko kritični do drugih, kadar nam v življenju ne gre preveč dobro, pa tudi o tem, kaj v življenju pomenita uspeh in slava. V središče postavlja zategnjeno novinarko in intelektualko, ki želi postati slavna pisateljica, rada pa reče kakšno kritično o površnosti revij in resničnostnih šovov ter zbanaliziranosti zvezdništva.
Festival se je v 13 letih uveljavil kot eden najpomembnejših kulturnih dogodkov v regiji ob Prespanskem jezeru in v Republiki Makedoniji. Na njem gostujejo vidna imena domačega, regionalnega in mednarodnega teatra. Lani je nagrado prejel igralec Rade Šerbedžija.