Lanskega Simbioze medgeneracijskega učenja osnov računalništva in mobilne telefonije se je udeležilo 4.816 udeležencev in 3.516 prostovoljcev. Foto: BoBo
Lanskega Simbioze medgeneracijskega učenja osnov računalništva in mobilne telefonije se je udeležilo 4.816 udeležencev in 3.516 prostovoljcev. Foto: BoBo
S športom za zdravo starost.

Simbioza Giba, kot so projekt poimenovali organizatorji, bo v tednu med 13. in 19. oktobrom odprla vrata športnih objektov za starejše. Starejši se bodo tako ob pomoči mladih seznanili z različnimi športi, tudi tistimi, ki so njim manj znani, in z novimi oblikami rekreacije. Dvakrat dnevno se bodo lahko udeležili različnih vadb.

"Vabim še dve ključni generaciji, mlade in starejše Slovenke in Slovence, da se nam pridružijo na tednu gibanja. Nekateri kot prostovoljci, drugi kot udeleženci. Stopimo skupaj in pokažimo Sloveniji, da v nas še vedno živi duh sodelovanja in da nismo pozabili na sočloveka," je ob predstavitvi projekta dejal vodja Simbioza Giba Rudi Bebar.

Organizatorji so ob predstavitvi projekta pozvali ponudnike športnih storitev in krovne organizacije, da odprejo svoja vrata za dve uri na dan in tako omogočijo prijetno druženje starejšim in mladim, hkrati pa se obrnili po pomoč, tudi finančno, tudi na gospodarstvenike.

Sobivanje generacij
Gregor Jurak s Fakultete za šport vidi pomen projekta predvsem v ozaveščanju javnosti ob družbenem izzivu sobivanja generacij. Delež starejših je čedalje večji, gibanje pa je osnovna sestavina kakovostnega staranja in zdravega načina življenja. "Če medgeneracijsko sodelovanje vključuje še gibalno dejavnost, pridobi dodano vrednost, ki zaokrožuje ugoden vpliv na zdravje, splošno dobro počutje, socialne veščine, pri otrocih pa je pomembno tudi to, da so jim starejši vzor pri športnem udejstvovanju in s tem promoviranju zdravega življenjskega sloga," je pozitivne vidike Simbioze Giba strnil direktor direktorata za šport Edvard Kolar.