Alzheimerjeva bolezen je povezana z demenco. Čez 20 let bo imel Alzheimerjevo bolezen vsak tretji Slovenec, starejši od 65 let. Foto: EPA
Alzheimerjeva bolezen je povezana z demenco. Čez 20 let bo imel Alzheimerjevo bolezen vsak tretji Slovenec, starejši od 65 let. Foto: EPA

Raziskovalci na univerzi Georgetown v Washingtonu so v raziskavi vzeli kri 525 ljudem, starejšim od 70 let. Po treh letih so primerjali 53 krvnih vzorcev tistih, ki so v tem času zboleli za Alzheimerjevo boleznijo, in 53 vzorcev krvi tistih, ki so ostali zdravi. Ugotovili so, da prihaja do razlik v ravni 10 lipidov oziroma maščob in tako na preostanku krvnih vzorcev določili, kdo bi lahko zbolel, poroča britanski BBC.

Po besedah zdravnika Simona Ridleya iz britanskega raziskovalnega centra za Alzheimerjevo bolezen je test spodbuden in pomemben korak za medicinsko stroko.

"Izvidi bi bolnikom in njihovim družinam pomagali pri pravočasnem in ustreznem iskanju pomoči za bolnika," je prednosti testa poudaril profesor nevrologije na univerzi Georgetown Howard Federoff.

Uspešno testiranje za Alzheimerjevo boleznijo bi lahko spremenilo tudi zdravstvene raziskave, saj bi zdravila lahko testirali že v zgodnjih stadijih bolezni. Poskusna zdravljenja so po mnenju zdravnikov neuspešna, saj se bolniki začnejo zdraviti prepozno. Bolezen namreč napreduje več let, preden se pojavijo simptomi.

Alzheimerjeva bolezen trenutno velja za neozdravljivo in smrtno bolezen, z njo pa živi okoli 34 milijonov ljudi. Število obolelih naj bi se do leta 2050 potrojilo.

Rezultate pet let trajajoče študije bodo zdaj preizkusili v obsežnejših zdravstvenih raziskavah, s katerimi bodo poskušali ugotoviti, ali je takšno testiranje primerno za dejansko uporabo.