Slavnostna akademija se je začela z razvitjem prapora Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Foto: MMC
Slavnostna akademija se je začela z razvitjem prapora Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Foto: MMC

Ob teh neugodnih demografskih gibanjih, ne le pri nas, temveč na splošno, si želim, da bi nam uspelo skupaj ustvarjati take pogoje, da bo čim več otrok. In želim si, da bi se spodbujali tudi po človeški plati.

Premier Miro Cerar
ZDUS
Društva upokojencev so pripravila tudi pester kulturni program slavnostne akademije. Foto: MMC RTV Slovenija

Kot je poudaril, potrebujemo medgeneracijsko sodelovanje, potrebujemo mladost in energijo na eni strani ter izkušnje in modrost na drugi strani. "Vsi moramo živeti skupaj, stari in mladi, invalidi in drugi, ker se tako spoznavamo, se razumemo, ni tabujev, ampak je več znanja in na koncu tudi več uspeha za celotno družbo." Poudaril je, da si želi, da bi bila starost vtkana v vrednote družbe kot častitljiva kategorija in da bi spoštovanje do starejših prenašali tudi na prihodnje rodove. "Ob teh neugodnih demografskih gibanjih, ne le pri nas, temveč na splošno, si želim, da bi nam uspelo skupaj ustvarjati take pogoje, da bo čim več otrok. In želim si, da bi se spodbujali tudi po človeški plati."

Napovedal je, kot je v preteklih dneh napovedala že ministrica za delo in družino Anja Kopač Mrak, da vlada pripravlja zakon o oskrbi, na mizi naj bi bil januarja. "Pomembno je, da s celovitim sistemom socialne oskrbe zagotovimo obiske, pomoč na domu, vključevanje v dnevne centre, zdravstveno in patronažno oskrbo in še druge dejavnosti."

Izrazil je tudi željo, da bi lahko tudi upokojenci dlje delali, če bi to želeli, saj so lahko s svojimi izkušnjami in znanjem neprecenljivi pri delu. Kot svetel primer čilosti je navedel pisatelja Borisa Pahorja, ki je pri 103 letih še vedno izjemno vitalen.

Pred njim je zbrane nagovoril predsednik ZDUS-a Janez Sušnik, ki je na začetku poudaril pomen piramidnega delovanja ZDUS-a, od društev na lokalni ravni, prek pokrajinskih odborov do organizacije na državni ravni, kar se je izkazalo kot zelo učinkovito. "Lahko rečemo, da so
v ZDUS vključeni upokojenci, ne glede na njihovo politično, versko, narodnostno, kulturno
pripadnost, in tako mora tudi ostati. Da se znamo pogovarjati, družiti in pomagati."

Uspešen projekt Starejši za starejše
Med dejavnostmi zveze je posebej izpostavil humanitarni vidik zveze. "Že nekaj let, odkar je ZDUS pridobil status humanitarne organizacije, izvajamo zelo pomemben projekt Starejši za starejše. Po vsej Sloveniji je v ta projekt vključenih več kot 3.600 prostovoljcev in je temelj humanitarne dejavnosti ZDUS-a."

Kot je opomnil, mora temeljno poslanstvo ZDUS-a ostati skrb za gmotni položaj upokojencev, zdravstvo in socialno varstvo, duševno stanje, bivalne pogoje ter skrb za nemočne in obnemogle.

Opomnil je tudi na pomen večje gospodarske učinkovitosti, ki je po njegovem mnenju edini vir za polnjenje državnega proračuna. "Premalo in prepočasi se spodbuja. Vlada bi morala za to področje pripraviti strategijo, ki bi bila v pomoč pri razvoju novih produktov." Po njegovem mnenju bi morali dati posebno pozornost obrtništvu in turizmu.

Slavnostna akademija, na kateri je nastopila tudi kopica različnih kulturnih društev, razvili pa so tudi prapor zveze, je tudi sklenila letošnji, že 16. festival za tretje življenjsko obdobje.

Ob teh neugodnih demografskih gibanjih, ne le pri nas, temveč na splošno, si želim, da bi nam uspelo skupaj ustvarjati take pogoje, da bo čim več otrok. In želim si, da bi se spodbujali tudi po človeški plati.

Premier Miro Cerar