Včasih so bile v nekaterih slovenskih krajih priljubljene posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov. Foto: BoBo
Včasih so bile v nekaterih slovenskih krajih priljubljene posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov. Foto: BoBo

Po običaju verniki tega dne obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob prazniku Jezusovega vstajenja. Velikonočni ponedeljek je podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan.

Kristjani verujejo v Jezusovo vstajenje, ki se ga spominjajo na veliko noč, tudi na osnovi pričevanj ljudi, ki se jim je Jezus prikazal in jim z znamenji dokazal svojo istovetnost. Med njimi sta bila tudi dva učenca, ki sta ga na poti v Emavs prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila še drugim, kar opisuje Sveto pismo.

Čas za sprostitev
Po vseh opravilih, ki spadajo k veliki noči, je velikonočni ponedeljek dan, ko se lahko ljudje nekoliko sprostijo.

Po ljudskem običaju je ta dan namenjen obiskom. Dela prost dan številni izkoristijo za izlete. Po cerkvah bodo tudi danes potekala bogoslužja, v več slovenskih krajih pa je navada, da na ta dan v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov, ponekod pa jih tudi skrivajo in iščejo.

Papež Frančišek bo opoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu molil z verniki in tako sklenil letošnje velikonočno praznovanje.