Starejši na podeželju imajo pogosto težave s prevozi do zdravnika, pošte ali drugih storitev. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Starejši na podeželju imajo pogosto težave s prevozi do zdravnika, pošte ali drugih storitev. Foto: freedigitalphotos.net

Vozniki so prostovoljci, so lani na mesec v povprečju z avtomobilom opravili 53 voženj, na dan pa prepeljali od tri do pet ljudi. Skoraj tretjina uporabnikov je stalnih. Zavod ima sedež na Barki v občini Divača in deluje slabi dve leti. V tem času so marsikoga odpeljali do trgovine in nazaj, k zdravniku ali k frizerju.

Storitve Zavoda Sopotniki so več kot pri roki, pravi upokojenka Cvetka Seražin, ki je postala redna uporabnica. "Po navadi se zmenimo en dan prej, ker imajo že organizirane prevoze; tudi se je že zgodilo, da sem ostala brez prevoza, pa so prišli z Barke v 20 minutah v Križ, da sem lahko prišla v Sežano," pravi Seražinova.

V zavodu imajo eno vozilo, za volanom se izmenjuje do 15 prostovoljcev. Dobro leto je med njimi tudi Marko Gorjup, ki je pred časom izgubil delo. Pridobiš drugačne izkušnje, pravi, ki jih cenijo tudi delodajalci: "Precej cenijo to in v bistvu je zelo pozitiven odziv; sem dobil že kar precej odzivov, da me kar vabijo na delo."

Zavod Sopotniki vozi po občinah Hrpelje-Kozina, Divača in Sežana, financira se s prispevki posameznikov, podjetij in potnikov. "Vsaka donacija, prispevki, če jih želijo dati, se poknjižijo in porabijo za delovanje zavoda," pravi direktor zavoda Marko Zevnik.

Denar pa zadošča le za gorivo, za vzdrževanje vozila ga je treba najti drugje. "Večinoma so to še vedno naši vložki, to se pravi ustanoviteljev, se je pa tudi nekaj podjetij odzvalo na naše prošnje in nam pomagalo s sredstvi," še dodaja Zevnik.