Vse najboljše, Matilda! Foto: RTV SLO
Vse najboljše, Matilda! Foto: RTV SLO
Slavljenki danes nazdravljajo v domači vasi. Foto: RTV SLO

Človek mora biti vesel vse življenje. Jezen človek hitro zboli. Jezo je treba pustiti.

In to je dokazala danes, ko je častitljivi rojstni dan proslavila kar v družbi - seveda veliko mlajših - upokojencev iz domače vasi.

Njen korak je še vedno dovolj gotov, da se vsak dan odpravi po vasi. K otrokom na obisk - pravi. In pri 106 ostaja nasmejana! Celo nabrita … Ob vprašanju, kako se počuti, nam je namreč dejala: "Zdaj sem še v redu, samo na stara leta, ne vem, kako bo."

Spomin ji še vedno služi in rada začne kakšno zgodbo tam iz ... recimo leta 1932: " ... in potem smo se peljali s konji sem dol, takrat še avtomobilov ni bilo ..." Nekaj let je delala na nemških poljih, sicer pa doma na kmetiji. Do danes je ostala skromna. "Nisem izbirčna. Jem vse, najraje pa zdaj krompir," je povedala.

Jezo je treba pustiti
In recept za dolgo življenje je menda sila enostaven: "Človek mora biti vesel vse življenje. Jezen človek hitro zboli. Jezo je treba pustiti."

V dokaz, da to res velja, nas je povabila na praznovanje, ki so ga njej v čast pripravili tamkajšnji upokojenci. Tam je Matilda - čisto zares - tudi zaplesala.

Aleksander Jevšek, župan Murske Sobote, je ob Matildinem praznovanju povedal: "Tempo življenja danes ne garantira take starosti. Mogoče pa iznajdejo znanstveniki kake tabletke in se vidimo pri mojem 106. letu."

Ja, tudi upanje moraš vedno imeti, je menda še zaupala svojemu današnjemu plesalcu. Pa vse najboljše, Matilda.

Človek mora biti vesel vse življenje. Jezen človek hitro zboli. Jezo je treba pustiti.

106 let Matilde Serec
106 let Matilde Serec