Pri organiziranih kresovanjih pride redkokdaj do požara, ker organizatorji dobro pripravijo kurišča, organizirana pa mora biti tudi požarna straža. Foto: BoBo
Pri organiziranih kresovanjih pride redkokdaj do požara, ker organizatorji dobro pripravijo kurišča, organizirana pa mora biti tudi požarna straža. Foto: BoBo

Strokovnjaki svetujejo, da uporabite za kurjenje čim bolj suh les, saj vsako kurjenje sprošča delce PM, kar je pomembno tudi z zdravstvenega vidika.

Upoštevajte navodila za kurjenje v naravnem okolju
Za kurjenje uporabite čim bolj suh les, vejevje, listje, saj je v tem primeru nastanek različnih onesnaževalcev manjši. Ne kurite odpadkov, kot so gume, odpadni les, ki je bil premazan z različnimi premazi, plastični materiali, ostanki škropiv in gnojil, posode razpršilcev ali barv. To ne sodi na naravno kurišče, saj zelo onesnažuje naravno okolje in je zdravju škodljivo, poleg tega pa tudi prepovedano in kaznivo, je v oddaji Svetovalni servis povedal inštruktor in predavatelj Tomas Felker iz Gasilsko reševalne službe Kranj.

Organizatorji morajo poskrbeti za varnost in upoštevati vsa navodila, ki veljajo za kurjenje v naravnem okolju. "V sušnem obdobju brez padavin je kurjenje seveda prepovedano. V vsakem primeru pa imejte v primeru manjšega požara v bližini različne pripomočke, s katerimi boste manjši požar lahko pogasili. Prostor okoli kresa naj bo seveda ograjen," svetuje Felker.

Starejši, bolniki in otroci naj kres opazujejo z večje razdalje ali naj se ga ne udeležijo.
Če pride do poškodb, so to pogosto opekline in padci, še posebej če se ogenj razširi in so ljudje bolj zmedeni. Ob neupoštevanju pravil so tudi izpusti onesnaževal večji, zato se lahko pri astmatikih, starejših in otrocih pojavijo težave v smislu draženja dihalnih poti, solzenja, kašljanja, izcedka iz nosu, še posebej če so v neposredni bližini kresa, je pojasnila Simona Uršič z NIJZ-ja. Zato bolnikom, otrokom in starejšim svetuje razmislek o obisku kresov in večjo previdnost oziroma naj kres opazujejo z večje razdalje. Bolezensko stanje se lahko poslabša tudi pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, sladkornih bolnikih in ljudeh z boleznimi dihal.

V bližini imejte nekaj pripomočkov za gašenje začetnega požara
Pri organiziranih kresovanjih pride redkokdaj do požara, ker organizatorji dobro pripravijo kurišča, organizirana pa mora biti tudi požarna straža. To je po navadi lokalna gasilska enota, ki izvaja javno gasilsko službo in v primeru požara obvesti regijski center za obveščanje. Če stvari odidejo izpod nadzora, nemudoma pokličite na ustrezno telefonsko številko. Doma pripravljenega kresa načeloma ni treba prijaviti, vendar upoštevajte navodila, ki veljajo za kurjenje v naravi, opozarja Felker. Pri kurjenju v naravnem okolju morate biti pozorni na vremenske razmere, na primer ob močnem vetru ali ob visoki požarni ogroženosti v naravi ne kurite.

"Lokacija kresa mora biti vsaj 50 metrov oddaljena od gozdnate površine in 100 metrov od urbanega naselja, gorljivih materialov ali gorljivih snovi, da ne pride do prenosa požara. Kurišče mora biti obdano z negorljivim materialom (kamni, granitne kocke ipd.)," je opozoril Felker. Če kurite v domačem okolju, imejte blizu vedro vode, požarno metlo, lopato, tako da lahko pogasite začetni požar. V skrajnem primeru pokličite na številko 112.

Z gostom se je v oddaji Svetovalni servis pogovarjala Andreja Čokl.