Pred vhodnimi vrati lahko namestimo poličko, kamor pri odpiranju vrat odložimo stvari, ki smo jih prinesli s seboj. Foto: EPA
Pred vhodnimi vrati lahko namestimo poličko, kamor pri odpiranju vrat odložimo stvari, ki smo jih prinesli s seboj. Foto: EPA
Če se v kuhinji odpovemo omarici pod pultom, lahko tam hrano pripravljamo sede. Foto: EPA

V oddaji Svetovalni servis so nas z gosti iz Svetovalnice za izboljšanje bivanja starejših spomnili, da stanovanje sami lahko naredimo varnejše. Če se odločimo za takšne spremembe, pomoč pri vsakdanjih opravilih morda sploh ne bo potrebna, zato tudi v starosti ni razlogov, da ne bi še naprej bivali v domačem okolju.

Nekaj idej, ki lahko preprečijo morebitne nesreče
Poslušalci oddaje so spomnili, da je prenova stanovanja lahko zelo draga in da si je posebno tisti z nizkimi pokojninami ne morejo privoščiti. Že s premišljenimi nakupi in majhnimi pridobitvami pa je mogoče preprečiti velike nesreče. V kopalnici lahko pred kopalno kad ali kabino za prhanje postavimo površino, ki preprečuje zdrse in s tem padce, v veliko pomoč pa so tudi "ročke", ki jih namestimo na steno. Pri oteženih gibalnih sposobnostih veliko pripomore tudi sedalo, ki se namesti v kad. V kuhinji je vredno razmisliti, ali bi odstranili katero izmed omaric pod delovnim pultom - po takšni preureditvi je mogoče ob pultu pomivati in pripravljati hrano sede. Da bi preprečili padce, je pametno odstraniti tudi preproge. Posebej pozorni pa bodimo na električne kable, ti naj bodo na vidnem mestu, pogosto se namreč zgodi, da se kdo vanje spotakne in se poškoduje.

Na Svetovalnico za izboljšanje bivanja starejših se lahko obrnete prek telefonske številke 041-480-395.

Brezplačno vam lahko posredujejo tudi brošuro, ki opisuje ideje za cenovno dostopne prilagoditve stanovanja.


V vsakem prostoru naj bi namestili tudi stol. Če se večkrat ustavljamo pred vhodnimi vratmi, ker iščemo ključe, nam pride prav tudi površina, na katero lahko odložimo nakupovalne vrečke ali druge predmete, ki jih morda prinesemo s seboj domov. Če živimo v dvoetažni hiši, pa je vredno urediti spalni del prostora v pritličju. Več nasvetom o mogočih prilagoditvah doma lahko prisluhnete v posnetku oddaje Svetovalni servis.


Na starost mislimo prepozno
"Če bi na starost mislili že pri gradnji, bi si veliko stvari olajšali," so še povedali v oddaji. Ko v mladih letih gradimo hiše in urejamo stanovanja, nas ne skrbi, kako bomo v starosti premagovali različne ovire, kot so stopnice ali pragovi. Posebej problematični naj bi bili preozki hodniki - ti bi bili, kadar pri hoji potrebujemo pripomočke in invalidske vozičke, "veliko primernejši, če bi imeli sto centimetrov v širino," je še razložil arhitekt Rok Grdiša. Ob gradnji hiš pa bi bilo pri postavitvah instalacij pametno predvideti še stikalo za gumb v sili.