Keopsovo piramido sestavlja 2,3 milijona kamnitih blokov, težkih od 2,5 do 15 ton. Foto: EPA
Keopsovo piramido sestavlja 2,3 milijona kamnitih blokov, težkih od 2,5 do 15 ton. Foto: EPA
Keopsova piramida
Keopsovo piramido naj bi, kot domnevajo, 20 let gradilo 100.000 ljudi. Foto: Reuters

Japonski in francoski znanstveniki so po poročanju BBC-ja novico o odkritju sporočili po dveh letih preučevanja veličastnega kompleksa piramid na obrobju Kaira. Pri tem so uporabili tehniko, poimenovano muografija, ki temelji na zaznavanju različne gostote znotraj velikih skalnih struktur. Kot je znano, je bila 140 metrov visoka Keopsova piramida zgrajena med 2509 in 2483 pred našim štetjem.

Znotraj Keopsove piramide so tri večje dvorane in vrsta hodnikov, najosupljivejša je velika dvorana, ki je dolga 47 metrov in visoka 8 metrov. Novoodkriti prostori naj bi bili neposredno nad omenjeno veliko dvorano in naj bi bili tudi približno enako veliki.

"Ne vemo, ali je prostor obrnjen vodoravno ali pokončno, in tudi ne vemo, ali gre za en ali več zaporednih prostorov," je pojasnil Mehdi Tayoubi s pariškega inštituta HIP. "O čemer pa smo gotovi, je, da je notri velika praznina, kar je zelo impresivno, saj tega ni predvidela nobena od dozdajšnjih teorij o piramidah."

Kot še poroča BBC, je ekipa znanstvenikov ScanPyramids zelo previdna pri opisovanju najdbe in je ne opisuje kot dvorano. Znanstveniki ocenjujejo, da so predeli piramide namerno zgrajeni z vmesnimi praznimi "luknjami", ker so graditelji na ta način sprostili del pritiska na konstrukcijo in s tem preprečili zrušenje piramide. Više ležeča Kraljeva dvorana ima pet takšnih praznih prostorov nad seboj.

Kako naprej?
Odkritje zdaj preučuje ugledni ameriški arheolog Mark Lehner, ki pravi, da je tehnologija, ki jo uporabljajo, sicer zanesljiva, hkrati pa še ni prepričan, ali gre res za pomembno odkritje. "Lahko bi šlo za prostor, ki so ga graditelji pustili, da so zaščitili strop velike dvorane pred težo piramide," je dejal za BBC in dodal, da bodo potrebna nadaljanja preučevanja. Pri tem pa bodo morali uporabiti drugačne metode, kot jih je britanski egiptolog Howard Vyse v začetku 19. stoletja, ko je razstrelil del piramid, da je lahko vstopil vanje.

Eden od vodij odprave, Hany Helal z Univerze v Kairu, meni, da je praznina prevelika, da bi bil njen namen ublažitev pritiska, hkrati pa dodaja, da bo to zdaj predmet znanstvenih razprav. "Kar počnemo zdaj, je, da skušamo razumeti notranjo strukturo piramid in način njihove gradnje." Kot je dodal, imajo glede tega različni egiptologi, arheologi in arhitekti različne hipoteze.

Velik del negotovosti glede novega odkritja je povezan z netočnostjo podatkov, ki jih je moč pridobiti z muografijo. To neinvazivno tehniko so razvijali zadnjih 50 let, da bi raziskovali notranjost različnih teles, od ognjenikov do ledenikov, z njo pa so preučevali tudi notranjost uničenega jedrskega reaktorja v Fukušimi. Ekipa ScanPyramids je sicer uporabila tri različne postopke muografije in vse tri so glede praznine v piramidi pokazale iste podatke o položaju in velikosti praznine.

Glavno vprašanje, s katerim se zdaj spopadajo strokovnjaki, je, na kakšen način naj potekajo nadaljnja preučevanja odkritja. Eden od francoskih znanstvenikov pravi, da ima ekipa že idejo, toda najprej morajo zeleno luč zanjo prižgati egiptovske oblasti. Njihov cilj je zvrtati majhno, dovolj bi bila 3-centimetrska luknja, skozi katero bi lahko v piramido "poslali" robota.