Video: Kako smo silvestrovali nekoč?
Navade se spreminjajo, želje ostajajo
Objavljeno: 2. januar 2018 ob 11:49
Ljubljana - MMC RTV SLO,

Dijakinje poklicne gostinske šole na Jesenicah so v novo leto priplesale - prikazale so gorenjske narodne plese. Foto: MMC RTV SLO
Silvestrski ognjemet nad Ljubljano. Foto: BoBo

Ljubezni, zdravja, sreče ... Želje ob skoku v novo leto ostajajo enake, navade pa so se skozi leta spremenile. Kako so silvestrovanja potekala nekoč?

"Manj bučno kot je zdaj, manj kravala, nobenega razsvetljenja, ker je bila tudi večja revščina ..." se silvestrovanja nekoč spominja Marija Duša. "Ni bilo tako razkošno, kot je dandanes," pa je dodala Milena Dobernik.


Pretekla leta si pogosto zapomnimo le po mejnikih ali posameznih trenutkih, vse ostalo s časom zbledi, če si seveda ob minljivih dogodkih nič ne zapišemo ali pa nas nanje ne spomnijo fotografije in posnetki. Ob začetku leta smo tako pobrskali, kako so Slovenci silvestrovali v minulih desetletjih, najstarejši posnetek je iz leta 1959, med drugim si lahko pogledate mariborsko silvestrovanje iz leta 1963, dve leti kasneje pa so ljubljanski študentje in mladi rudarji v Trbovljah pojasnjevali, kje bodo čakali leto 1966.

Kot lahko vidite v Dnevnikovem izboru, se je marsikaj spremenilo, želje pa skozi leta ostajajo enake.

Več v prispevku televizijskega novinarja Žiga Bonča.

VIDEO
Kako smo silvestrovali nekoč
D. S., Žiga Bonča, TV Slovenija
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
GozdniJoža
# 02.01.2018 ob 13:04
Zanimivo je tudi , kako so včasih ljubljančani lepo slovensko govorili . Danes pa ta taka spakadravščina.
slovenkaaaa
# 02.01.2018 ob 15:05
možgane nadomešča priročni google

no, to ni največji problem družbe... če ti google maps pomaga najti nek naslov v mestu, ki ga iščeš ali če preko googla iščeš informacije... ti nadomesti razne enciklopedije, ki so jih ljudje včasih drago plačevali, pa redko uporabljali... danes lahko google možganom tudi pomaga, da izvemo nove stvari... če se midva z možem kam peljeva na daljšo pot z avtom, jaz zraven marsikaj googlam in se pogovarjava o tistem, kakršna koli tema, ki nama pade na misel...

bolj je problem, če se za mizo vsak posveča svojemu telefonu in se ne znajo več pogovarjati in so samo še telefoni, igrice, igrice, selfiji...
stadion
# 02.01.2018 ob 14:42
Globalizacija, internet, telefoni so močno spremenili način način obnašanja ljudi. Zapostavlja se oseben stik, možgane nadomešča priročni google.

Slovenija bo, za ceno "prepoznavnosti v svetu" kmalu popolnoma prodala svojo identiteto in bomo postali bolj amerikanizirani evropejci z ameriškimi problemi, a z vizijo v glavi, da je amerika hollywood.
josh k.
# 02.01.2018 ob 15:12
Dandanes bolj potratno, kot razkošno.
johndeer
# 02.01.2018 ob 16:49
S Košnikovo gostilno...
miha_lj
# 02.01.2018 ob 15:03
Zdajle spet na TV Vse je mogoče. Fajn, le Kobal ne paše. Mu je Mario dolžan, da ga vabi?