Foto:
Foto:

Pot jo je vodila na novomeški razvojno-informacijski center, kjer izvajajo tudi različne prostovoljske programe in tako zdaj svoje znanje podaja učencem, ki so zelo različnih starosti, od 18 pa več kot 60. Med njimi so začetniki, tisti, ki želijo znanje obnoviti ali ga potrebujejo za službo, nekateri pa za potovanja, spet tretji pa se jezikov učijo zaradi veselja.

"Prvi korak je, da si skupaj s strankami zastavimo cilje (zakaj potrebujemo znanje) ter ugotovimo, koliko že znamo, kaj pravzaprav potrebujemo in na kakšen način učenja bomo izbrali. Ker si plačljivih tečajev v današnjem času marsikdo ne more privoščiti, veliko pomeni že sama podpora in usmerjanje pri samostojnem učenju. Pomagala sem tudi mlajšemu fantu pri pisanju prošnje za zaposlitev v Avstriji. To je moje prvo leto prostovoljstva, tudi sama se marsičesa na novo učim, pridobivam izkušnje in vse uporabim v praksi," je svoje izkušnje opisala upokojena učiteljica.

Po končani karieri človek potrebuje druženje
"Ob upokojitvi ugotoviš, da potrebuješ druženje, ker si v nekem življenjskem obdobju izgubil svoj poklicni krog ljudi. Na RIC-u sem našla stik z vsemi generacijami. Tu so me tudi vpeljali v delo prostovoljke v Svetovalnem središču Novo mesto, kjer trenutno pomagam pri učenju odraslim, ki so potrebni podpore," je svoje razloge za prostovoljstvo navedla Ana Bračika Zupet. Trenutno pomaga odraslemu udeležencu, ki se je odločil zaključiti šolanje zaradi potreb na delovnem mestu. Včasih potrebujejo ljudje samo nekoga, da jih vodi in spremlja na poti do njihovih ciljev, kar pa Ana z veseljem in rada počne.

Vsak prostovoljec si po navadi izbere področje, ki ga zanima in pri katerem lahko največ nudi tudi drugim. Pomembno je, da človek ostane dejaven tudi po tem, ko se poslovi od službe, ter nameni čas dejavnostim, za katere prej ni bilo časa. Predvsem pa si mora upati, pravijo prostovoljke.

"V bistvu gre za podporo svetovalnemu središču, ki pomaga vsem odraslim v regiji, ki se odločijo oziroma so že vključeni v izobraževanje ali iščejo zaposlitev. Iskali smo prostovoljce, ki imajo izkušnje na področju izobraževanja, še posebej iz izobraževanja odraslih. Andragoški center Slovenije, ki je strokovni vodja svetovalnih središč, je predlagal, da bi v to dejavnost vključili starejše prostovoljce, ki so imeli tudi različna usposabljanja. Starejši so s svojimi izkušnjami in znanjem kot dodana vrednost našim udeležencem, ki so prišli po različna znanja. Večina prostovoljcev pomaga pri učenju, izvajanju delavnic ali organizaciji dogodkov, poleg tega ima vsak prostovoljec mentorja," pravi organizatorica izobraževanja odraslih Tino Strnad. Prostovoljci imajo tudi pravico do povračila stroškov in malice, če delajo štiri ure ali več na dan.

Upokojenci s svojim znanjem pomagajo mlajšim generacijam
Želja starejših je, da so čim dlje dejavni, prostovoljstvo pa predstavlja enega izmed mogočih načinov. Kot opaža Tina Strnad, "nastane največja praznina pri starejših, ko se upokojijo, zato je to tudi eden izmed razlogov, da se kot prostovoljci vključijo in so še vedno dejavni, saj se eni enostavno izgubijo".

Prostovoljke v svetovalnem središču so se za prostovoljstvo odločile zato, ker želijo ostati dejavne in z znanjem ter izkušnjami pomagati drugim. Ena izmed prostovoljk je delala na zavodu za zaposlovanje in ima veliko izkušenj pri iskanju zaposlitve, tako da so jo vključili v Zaposlitveni kotiček, kjer je imela individualne razgovore. Izpeljala je tudi delavnice za iskanje zaposlitve. Druga je upokojena učiteljica slovenščine in pomaga pri učenju, tretja je učiteljica nemščine, ki nudi podporo pri učenju tujih jezikov ...