Po obisku tržnice je priporočljivo čim prej nakupljene stvari odnesti domov na hladno. Foto: BoBo
Po obisku tržnice je priporočljivo čim prej nakupljene stvari odnesti domov na hladno. Foto: BoBo
ananas, tropsko sadje, sadje, zelenjava, tržnica, rastlina, kuha, kuhanje, zdravje
Ananas hranite v kletnih prostorih, potem ko ga narežete na koščke, pa ga hranite v hladilniku. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Katera živila so na visoke temperature najbolj občutljiva, kje hranimo sadje, kako shranjevati meso in mlečne izdelke? Andreja Čokl je pred radijski mikrofon povabila strokovnjaka prof. dr. Marjana Simčiča z Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani. "Poletje je za živila precej stresen letni čas, še posebej za lahko pokvarljiva živila: mleko, meso, ribe je potrebno skladiščiti pri nižji temperaturi," je povedal Simčič.

Ob tem je posebej opomnil na pazljivosti pri prinašanju živil s tržnice. "Ko pokvarljiva živila prenašamo domov s tržnic, jih ne puščamo v pregretih vozilih ali se predolgo zadržujemo po opravkih, temveč jih čim prej spravimo v hladilnik." Tudi pri skladiščenju kruha je potrebno pazljivost, saj je trajnost kruha in možnost pojava plesni ravno poleti največja težava. Kot poudarja Simčič, je potrebno biti posebno pozoren na same prostore, kjer pazimo ta živila: da jih primerno higiensko čistimo in s tem podaljšamo možnost ohranjanja živil za dlje časa.

Eksotično sadje najprej v klet, potem hladilnik
Poleti jemo predvsem veliko sadja in zelenjave, in za krajši rok hranjenja je potrebno skoraj vse sadje in zelenjavo skladiščiti v hladilniku. Je pa nekaj izjem, pravi Simčič, kot je eksotično sadje recimo, kjer je primernejše, da ga ohranjamo na kletni temperaturi približno 10 stopinj, pred porabo pa damo v hladilnik, ker je to tudi senzorično primernejše. "Poleti imamo namreč radi hladen okus v ustih. Za banane mislim, da smo se naučili, da ne spadajo v hladilnik, kar na veliko piše na embalaži. Enako je tudi z mangom, s papajo in ananasom. Torej, najprej jih hranimo v kleti, potem ko jih pa narežemo na koščke, pa jih spravimo v hladilnik."

Stopljen sladoled nikar v skrinjo
Kadar je res vroče in domov prinesemo banjico sladoleda, ki se že nekoliko stopi, ali ga lahko damo nazaj v skrinjo? "Seveda ne, potrebno ga je takoj pojesti. Tudi senzorično tak sladoled ni več enak, izgubil je te primerne razpenjenosti, če se lahko tako izrazim, in je senzorično povsem drugačen," je še dejal strokovnjak.