Adventni venček na Mostecu, ki so ga postavili člani Brodarsko-turističnega društva Mostec, meri kar 52 metrov. Foto: Goran Rovan
Adventni venček na Mostecu, ki so ga postavili člani Brodarsko-turističnega društva Mostec, meri kar 52 metrov. Foto: Goran Rovan
false
Ob prižigu prve sveče so pripravili tudi adventni sejem. Foto: Goran Rovan
Na Mostecu postavili velikanski adventni venec

Člani Brodarsko-turističnega društva Mostec so velik adventni venček postavili že peto leto zapored. Prvega so postavili leta 2011, takrat je meril v premeru devet metrov, potem pa je bil vsako leto večji. Stane Savnik, predsednik Brodarsko-turističnega društva Mostec, pravi, da so ga postavljali in krasili več kot teden dni in dodaja: "Pri tem smo uporabili kar precej različnega materiala - okoli 700 gum, nekaj lesa in veliko smrekovih vej, ki smo jih seveda povezali in okrasili ter dodali štiri velike sveče. Ta venček je največji do zdaj, saj ima 15 metrov v premeru, okoli 52 metrov pa meri njegov obod."

Sprva so sicer v kraju razmišljali, da bi venček vpisali v knjigo rekordov, zdaj so to misel opustili, saj so jih nekateri prehiteli, zato ne želijo več tekmovati. Zdaj jim gre bolj za druženje krajanov in drugih, za kar so pripravili tudi pester kulturni in zabavni program. Ob prižiganju prve sveče so tako nastopili učenci Osnovne šole dr. Jožeta Toporišiča iz Dobove, cerkveni pevci iz Dobove, pa člani Loške godbe, obiskal jih je tudi dobovski župnik, ki je maševal v njihovi cerkvici. Pripravili pa so tudi adventne stojnice, na katerih so se predstavili lokalni ponudniki hrane, obrtniki, rokodelci in drugi ustvarjalci, pa tudi domača društva in šolarji. Seveda ni manjkalo niti kuhanega vina in drugih domačih dobrot. Janko Krulc, podpredsednik društva, zatrjuje, da bodo tudi letos vsak teden prižgali novo svečo. Krulc o tem pove: "Kakor veleva običaj, bomo seveda vsak teden eno svečko prižgali. Ob prižigu zadnje svečke pa bomo pripravili še koncert skupine Arija iz Dobove. Verjamem, da bo naš venček tudi letos v naš kraj privabil marsikoga, ki si ga bo z veseljem ogledal in se nam pridružil pri našem pričakovanju božiča."

Adventni čas, s katerim se začenjajo priprave na božič, je tudi čas velikega pričakovanja. Tega je najstarejša krajanka Mosteca Reza Toporišič, svakinja velikega jezikoslovca dr. Jožeta Toporišiča, ki je prižgala prvo svečko, takole povzela: "Želim si, da bi nas te sveče osvetljevale in združevale in bi vsi ljudje dobre volje živeli v miru, zadovoljstvu, tako naša vas, naša fara, kot naša država in cel svet. To si res iskreno želim in upam, da se bo tudi uresničilo."

Goran Rovan, TV Slovenija

Na Mostecu postavili velikanski adventni venec