Nov dom upokojencev v Brežicah bo lahko sprejel 156 oskrbovancev. Foto: Goran Rovan
Nov dom upokojencev v Brežicah bo lahko sprejel 156 oskrbovancev. Foto: Goran Rovan
Ob domu je družba Prodoma zgradila še 12 varovanih stanovanj, še enkrat toliko pa jih bodo zgradili v prihodnjih letih. Foto: Goran Rovan
Nov dom starejših v Brežicah

V Brežicah so že vrsto let ugotavljali, da je njihov dom upokojencev dotrajan, potreben velikih vlaganj in tudi premajhen za vse, ki bi želeli v njem preživeti jesen življenja. Ker država za takšne naložbe ni imela denarja, so se pred leti odločili za javno-zasebno partnerstvo. Tako je nov, precej večji in sodoben dom zgradila zasebna družba Prodoma, ki ga je Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca, kamor sodi brežiški dom upokojencev, oddala v 30-letni najem in vzdrževanje. Pred letom so se oskrbovanci že preselili v nov dom, zdaj pa so ga ob 35-letnici razvoja organizirane skrbi za starejše v brežiški občini tudi svečano odprli.

Prvi dom upokojencev v Brežicah so zgradili pred 35 leti, tudi s samoprispevkom občanov. Nov dom upokojencev pa je blizu tega zgradila družba Prodoma, ki je v lasti dveh Brežičanov, Andreje in Igorja Zorko. Direktorica Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca Andreja Flajs je bila nove pridobitve seveda zelo vesela, saj bi sicer nanjo lahko čakali še vrsto let. Ob tem je povedala: "Novi prostori nam omogočajo zelo velike možnosti za razvoj sodobnih konceptov dela. Z vselitvijo v nov objekt smo pridobili dodatno število mest, tako se je to s 113 povečalo na 156. V tem trenutku imamo 143 mest opremljenih, za 13 pa računamo, da bomo dobili denar prihodnje leto. Oskrbovanci doma so nad bivalnimi pogoji navdušeni, prav tako vsi zaposleni, ki imajo zdaj bistveno boljše pogoje za delo."

Oprema doma je bila skrb Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca, zato ta del naložbe še ni končan. Sicer pa je bil novi dom v Brežicah zgrajen v edinstveni obliki javno-zasebnega partnerstva, saj je zasebna družba Prodoma kupila zemljišča in zgradila dom, katerega gradnja je stala šest milijonov evrov in ga oddaja v najem. Po besedah direktorja Prodome Igorja Zorka pa mora družba skrbeti tudi za njegovo vzdrževanje. Zorko pojasnjuje: "Vzdrževanje tega objekta ostane nam. Mi smo dolžni ta objekt vzdrževati 30 let in seveda logično je, da smo v začetni fazi raje vložili več, zgradili bolj kvalitetno, zato da bo potem v nadaljevanju manj vzdrževanja. Poleg tega bomo najemniku precej znižali tudi stroške ogrevanja, saj je objekt odlično izoliran in ni energetsko potraten."

Ob novem domu upokojencev pa je družba Prodoma zgradila tudi 12 varovanih stanovanj, enajst je že prodanih. V prihodnje nameravajo zgraditi še eno enoto z 12 varovanimi stanovanji.

Za MMC Goran Rovan

Nov dom starejših v Brežicah