V UKC LJ razvili minimalno invazivno metodo zamenjave aortne zaklopke
Izognejo se rezu prsnice v celoti
Objavljeno: 7. november 2017 ob 13:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Menjava aortne zaklopke
Gre za minimalno invazivni pristop. Foto: UKC Ljubljana

V ljubljanskem kliničnem centru so se po 300 operiranih bolnikih odločili, da bodo zamenjavo aortne zaklopke izvajali po "ljubljanski metodi", ki je veliko manj invazivna in omogoča hitrejše okrevanje.

"Z izrazom 'ljubljanska metoda' smo poimenovali edinstven pristop, pri katerem skozi od 5 do 7 centimetrov velik rez med rebri vzpostavimo zunajtelesni krvni obtok, ustavimo srce in obenem skozi isti rez zamenjamo aortno zaklopko," pojasnjujejo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Gre za minimalno invazivni pristop, saj se izognejo rezu prsnice v celoti in tako zmanjšajo obolevnost, krvavitve in skrajšajo rehabilitacijo bolnika.

Poudarjajo, da je ta metoda koristna pri bolnikih z visokim tveganjem, in sicer starejših, čezmerno prehranjenih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, bolnikih s kronično ledvično boleznijo in tistih, ki potrebujejo ponovno operacijo.

Tako so operirali že 300 bolnikov in dokazali, da gre za varno, učinkovito in ponovljivo metodo, pravi predstojnik oddelka za kirurgijo srca in ožilja Tomislav Klokočovnik. Zato jo bodo v Ljubljani izvajali kot standardni način zamenjave srčne zaklopke.

A. S.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
vranek
# 07.11.2017 ob 17:28
tu in tam, seveda, nekdo, ki rešuje življenja bi moral biti po 900e neto. Nekdo, ki študira od 6 leta do zaključka kariere bi moral biti na ravni trgovke? Upam, da boš v primeru bolezni šel v štacuno ne pa k temu "preplačanemu" zdavniku.
Otoček
# 09.11.2017 ob 16:53
Po operaciji pa v McDonalds na proslavo nove zaklopke :)
Rasta75
# 07.11.2017 ob 14:27
Povsod neki zametki napredka, le MMC ne samo stagnira, temveč nazaduje. Po novem so napake dopustne že v glavnem naslovu. Sramota.
tu in tam
# 07.11.2017 ob 14:37
@"krvodajalec"
>>Končno so se ti preplačani dohtarji malo zmigali
Fejst preplačani. Na napačni strani režejo, pa srce iščejo.
"krvodajalec"
# 07.11.2017 ob 13:52
Bravo!
Zdaj lahko brez skrbi jemo klobase, se nalivamo z vinom in držimo daljinca v roki.
Končno so se ti preplačani dohtarji malo zmigali, da zdravijo Nas!