Tudi dnevnih dejavnosti v domu ne manjka, tako da stanovalcem ni dolgčas. Foto: RTV SLO
Tudi dnevnih dejavnosti v domu ne manjka, tako da stanovalcem ni dolgčas. Foto: RTV SLO

Pred dvema mesecema je zaživela litijska enota doma starejših Tisje. Vida Lukač, direktorica Doma starejših Tisje, je povedala, da je v domu trenutno 45 stanovalcev, eno in pol nadstropje sta polni, imajo pa 91 mest.

Za vselitev v dom je še dovolj povpraševanja in kapacitete se bodo verjetno kmalu zapolnile. "Zdaj moramo usposobiti tudi zaposlene, da bodo znali delati po tej metodi oziroma na tak način, kot tukaj delamo v gospodinjskih skupinah," je povedala direktorica.

Litijski dom namreč nima osrednje kuhinje, saj oskrbovanci bivajo v manjših bivalnih skupnostih, "v katerih je gospodinja kot referenčna oseba, ki stanovalcem organizira delo, jim kuha, se z njimi druži", je razložila Lukačeva.

Oskrbovance zmoti le cena, ki trenutno znaša slabih 20 evrov na dan. "Je cena pravzaprav primerljiva z drugimi domovi, trenutno je cena izračunana na manjše število prebivalcev, ker še nismo polni."

Gre za dom z nadstandardno ponudbo, podobnih pri nas ni veliko, a bivanje v njih starejšim omogoča, da dalj časa ostanejo samostojni.