Pelikan je večino svojega ustvarjalnega časa preživel v Celju. V mestu ob Savinji je v 20. letih prejšnjega stoletja, ko je bil star 35 let, kupil hišo s fotografskim ateljejem. Foto: MMC RTV SLO
Pelikan je večino svojega ustvarjalnega časa preživel v Celju. V mestu ob Savinji je v 20. letih prejšnjega stoletja, ko je bil star 35 let, kupil hišo s fotografskim ateljejem. Foto: MMC RTV SLO
Po dosegljivih podatkih je Pelikan ustvaril najmanj 25.000 fotografij, predvsem pa je bil mojster portretov.

Kip je ustvaril akademski kipar Vasilije Ćetković - Vasko, celjska občina pa je financirala ulivanje kipa ter poskrbela za njegovo postavitev.

Ob odprtju kipa je celjski župan Bojan Šrot dejal, da ko danes gledamo Pelikanove fotografije Celja, verjamemo, da je bil ta izjemen fotograf Celjan po srcu. Po Šrotovi oceni je Pelikan na svoj način pripovedoval celjske zgodbe in jih za vedno ohranil za poznejše generacije.

"Ponosni smo, da si je Josip Pelikan za mesto svojega ustvarjanja izbral prav Celje in želimo se mu pokloniti na prav poseben način. Kot je on ovekovečil Celje, bi tudi mi radi ohranili spomin nanj s kipom, ki umetnika prikazuje v njegovi značilni fotografski drži in bo stal na enem najlepših celjskih trgov," je dejal Šrot.

Vez med umetnikoma
Kiparju Vasiliju Ćetkoviću - Vasku je bilo delo v posebno veselje, saj sta umetnika nekako povezana. Pelikan je namreč leta 1923 po treh letih ustvarjanja v Celju odprl tudi fotografski studio v turistično mondeni Rogaški Slatini, kjer danes živi in ustvarja tudi Ćetković.

Odločitev, da bo Ćetković upodobil fotografa Pelikana, se je porodila spontano ob odkritju spomenika svetovni popotnici Almi M. Karlin. Po odkritju je namreč celjski župan predlagal kiparju, da bi bil zdaj na vrsti mojster Pelikan. Ćetković je namig vzel zares in v svojem ateljeju začel ustvarjati kip Josipa Pelikana v njegovi značilni fotografski drži s kamero.

Pelikan je večino svojega ustvarjalnega časa preživel v Celju. V mestu ob Savinji je v 20. letih prejšnjega stoletja, ko je bil star 35 let, kupil hišo s fotografskim ateljejem. Celje je tako postalo središče njegove ustvarjalnosti vse do njegove smrti. Pelikanovo delo je svojevrsten dokument časa in ostaja dragocena kronika življenja Celja, ujeta v fotografski aparat, so sporočili iz celjske občine.

Iz Celja v svet
Po dosegljivih podatkih je Pelikan ustvaril najmanj 25.000 fotografij, predvsem pa je bil mojster portretov. Del njegovega fotografskega opusa, nastalega med letoma 1921 in 1939, je bil predstavljen spomladi v dvorani slovenske cerkve sv. Cirila v New Yorku. O njegovem bogatem ustvarjalnem življenju priča tudi stalna muzejska postavitev - fotografski atelje Josipa Pelikana v Celju.