Protestniki v Novi Gorici zahtevali šolo

V črnih regijah so se tudi danes nadaljevali protesti staršev in otrok proti zaprtju šol. Odprtje šol in vrtcev za vse otroke najglasneje zahtevajo v zasavski regiji, ki se je prejšnji teden skupaj z obalno-kraško znašla med črnimi regijami. Protestniki pa so se danes ob 17. uri zbrali tudi na Bevkovem trgu v Novi Gorici in ob mirnem sprehajanju ter vožnji s skiroji in kolesi zahtevali odprtje šol. Severnoprimorska statistična regija je sicer še vedno obarvana črna, tako da šol po zaprtju v oktobru še niso znova odprli.

Na Bevkov trg sta prišla tudi novogoriški župan Klemen Miklavič in podžupan Simon Rosič, da bi prisluhnila okrog 300 protestnikom, ki so se tam zbrali.

Sorodna novica V črnih regijah protesti; dekan Pedagoške fakultete: Položaj je za učence nesprejemljiv

"Predvsem sem tukaj, da poslušam starše. Ena izmed nalog župana je tudi ta, da sliši občane in občanke. Danes so se tukaj zbrali kar v večjem številu, in prav je, da to tudi spremljam. Kličejo me tudi iz podjetij, saj si starši, ki delajo, težko organizirajo varstvo. Obenem pa me skrbi tudi za družine, kjer imajo kronične bolnike, starejše družinske člane, ki prav tako z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje in ukrepe za zaščito pred okužbami. Zato moramo v prvi vrsti poslušati stroko," je povedal Miklavič.

Na transparentih, ki so jih nosili sodelujoči, je bilo zapisano, da otroci niso igrače, ampak naša prihodnost, otroci pa so nosili plakate z napisi "Odprite nam šole". Nekateri so proteste poskušali izrabiti tudi za protivladne proteste.

Današnji protestni sprehod znova v Trbovljah. Foto: MMC RTV SLO
Današnji protestni sprehod znova v Trbovljah. Foto: MMC RTV SLO

Protestni sprehodi znova v Zasavju

Nekaj deset protestnikov, ki so glasno zahtevali odprtje šol in vrtcev za vse otroke, pa se je tudi danes sprehodilo po ulicah v Zasavju, poroča Radio Slovenija. Današnji poziv "na sprehod" prek družbenih omrežji je imel pomenljiv naslov "Dan pred sprejemom odločitev", saj bo vlada v sredo znova odločala, kako bo s šolami in vrtci v prihodnjem tednu. Za zdaj številke o okuženih v Zasavju kažejo v prid odprtju vrtcev, pa tudi vsaj delnemu odprtju šol. Vendar protestniki v Zasavju zahtevajo, da se vrata vzgojno-izobraževalnih ustanov odprejo za vse otroke in mladostnike, ter opozarjajo, kar kot poudarjajo, že dolgo govori tudi stroka: otroci spadajo v šolo.

Protest v Novi Gorici. Foto: Mojca Dumančič
Protest v Novi Gorici. Foto: Mojca Dumančič

Poziv predstavnikov Civilne iniciative novogoriških šol

Predstavniki Civilne iniciative novogoriških šol bodo v sredo ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport poslali poziv, da naj se učenke in učenci osnovnih in srednjih šol nemudoma vrnejo v šole.

Podpisalo ga bo pet predsednikov svetov staršev goriških šol, na katerih so starši večinsko potrdili, da se ministrstvo pozove k odprtju šol. "Veseli nas dejstvo, da so na podoben način začeli postopati tudi po več drugih slovenskih šolah," je v imenu iniciative zapisala Martina Murovec.

Starši, združeni v Civilni iniciativi staršev novogoriških šol, so že 15. januarja poslali več predsednikom svetov staršev različnih šol pobudo za sklic sestanka sveta staršev z namenom podpisa skupnega poziva ministrstvu, da naj se učenci in dijaki nemudoma vrnejo v šole. "Svet staršev je namreč edini organ, prek katerega lahko starši neposredno izrazimo svoje mnenje. Šlo je za samoiniciativno združenje staršev brez vsakršne politične ali katere koli druge konotacije. Občutek je namreč bil, da so naši otroci ostali brez vsakega glasu in da so z vnovičnim podaljševanjem zaprtja šol dejansko postali v naši družbi najšibkejši člen," je še dodala Murovčeva.

V skupnosti občin so na vlado naslovili poziv, naj nova merila za varstvo otrok v črnih regijah znova preuči. Foto: Pixabay
V skupnosti občin so na vlado naslovili poziv, naj nova merila za varstvo otrok v črnih regijah znova preuči. Foto: Pixabay

Število otrok zaradi novih pravil manjše kar za polovico

Po zaostritvi meril za varstvo otrok v vrtcih v t. i. črnih regijah se je po oceni predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Janje Bogataj število otrok v vrtcih zmanjšalo za okoli polovico.

Po spremenjenem odloku so lahko sicer v črnih regijah odprti vsi vrtci, vendar lahko zagotavljajo varstvo le za otroke, kjer sta oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture.

Pred tem so lahko obratovali le vrtci, za katere je tako odločil župan, pri čemer pa so bili pri sprejemanju otrok manj omejeni. Sprejemali so namreč lahko vse otroke, katerih starši so zaposleni in varstva niso mogli zagotoviti na drug način.

Sorodna novica S transparenti in s predlogi o bojkotu Zooma nad ponovno zaprtje šol

Brez vrtca ostali tudi nekateri otroci s posebnimi potrebami

Kot je povedala Bogatajeva, je trenutno v črnih regijah od 15 do 20 odstotkov otrok, medtem ko jih je bilo pred spremembo odloka od 40 do 60 odstotkov, odvisno od vrtca in regije. V rdečih regijah pa je za primerjavo v vrtce vključenih od 80 do 85 odstotkov otrok.

Težava po besedah Bogatajeve je tudi, da so zaradi spremembe brez vrtca ostali otroci s posebnimi potrebami, katerih starši so lahko na primer brezposelni in ne morejo dobiti ustreznega potrdila delodajalca.

Tudi zato so, kot pravi, na vlado naslovili poziv, naj zadevo znova preuči. Pozvali so jo tudi, naj se starše, ki otrok še ne želijo prepeljati v vrtec, čeprav bi jih zaradi epidemiološke slike lahko, oprosti plačila vrtca.

Na ministrstvu za šolstvo so v preteklem tednu pojasnili, da je pravna podlaga za oprostitev plačila vrtca za otroke v črnih regijah zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19. V regijah, kjer bodo vrtci odprti, pa bodo starši otrok, ki so vpisani v vrtce, za vrtec morali plačevati, saj ni pravne podlage, da bi bili plačila oproščeni, so še navedli na ministrstvu.

Pobudo na pristojne naslovili tudi v skupnosti občin

V Skupnosti občin Slovenije (SOS) po besedah njene generalne sekretarke Jasmine Vidmar podatkov o tem, koliko otrok manj po novem sprejmejo vrtci v črnih regijah, nimajo, so pa v zadnjem času prejeli "izjemno veliko število" klicev iz občin z opozorili o neustreznosti spremembe. Zato je SOS na vlado v ponedeljek naslovil pobudo, naj za sprejemanje otrok velja prejšnji sistem, odgovora pa še niso dobili.