Večletni spor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) s skupino General Electric Power se je le končal.

Poslovni direktor HSE-ja je bil gost v Odmevih. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Poslovni direktor HSE-ja je bil gost v Odmevih. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kot je v Odmevih pojasnil Uroš Podobnik, poslovni direktor HSE-ja, je odškodnina delno izplačana na račun, skupno bo to 138,7 milijona evrov, preostanek pa bo povrnjen v obliki storitev vzdrževanja. Večino odškodnine bo HSE namenil za poravnavo kreditov, ki so jih najeli za izgradnjo bloka 6.

"V denarju je to (op. odškodnina) 138,7 milijona evrov, oz. 131 milijonov evrov je bilo na račun prejetih danes, osem milijonov evrov pa bo januarja prihodnje leto. Preostanek oz. preostale storitve vzdrževanja se nanašajo predvsem na redne remonte, ki bodo v Tešu sledili od letos do 2029/2030, torej trije redni remonti, vključno napredno vzdrževanje bloka 6, in na digitalizacijo elektrarne, ki pomeni, da bo elektrarna delovala z boljšim izkoristkom in bo bolj razpoložljiva za slovenski energetski sistem." Kot je še pojasnil, so vključeni še drugi prihranki, ki se nanašajo na "manjše" izpogajane zneske, ki do neke mere spreminjajo tudi osnovno pogodbo, predvsem Tešu olajšujejo odpravo napak pri sami izgradnji.

Glede pričakovanj ameriške korporacije ob sklenitvi dogovora je Podobnik dejal, da "korporacija pričakuje, kar se običajno zgodi ob zunajsodnih poravnavah, to je, da so civilna razmerja med družbo Teš oz. HSE in General Electricom v celoti urejena, torej umik arbitražnih zahtevkov in skupno pot naprej".

Na vprašanje, ali je sklenitev dogovora neke vrste priznanje, da je šlo nekaj pri poslu zelo narobe, je Podobnik dejal, da gre za razmišljanje v pravo smer. "Družba General Electric je odločila, da zahtevke, ki jih je TEŠ oz. HSE vložil zoper to službo, sanira tako, da izplača odškodnino, delno v denarju, delno v storitvah, v ocenjenem znesku 261 milijonov evrov. Očitno je torej prišlo do ravnanj, ki so družbo navedle, da so odškodnino izplačale. Nismo pa se v civilnem postopku ukvarjali s tem, kdo je kriv in kdo ne, ampak smo se ves čas ukvarjali s tem, da družbi HSE povrnemo čim večji znesek po našem mnenju utrpele škode."

Koliko bo dobil HSE zaradi Teša 6

"Gre za veliko zmago. Ne bom o tem govoril, ker so gradiva še vedno zaupna, čeprav že pišejo nekateri mediji," je infrastrukturni minister Jernej Vrtovec dejal na današnjem posvetu o razvojnih priložnostih Slovenije.

Projekt je z začetnih 600 milijonov evrov hitro poskočil na 1,4 milijarde evrov. Foto: BoBo
Projekt je z začetnih 600 milijonov evrov hitro poskočil na 1,4 milijarde evrov. Foto: BoBo

Projekt bistveno dražji od sprva dogovorjene cene

HSE se je za odškodninsko tožbo pravne naslednice Alstoma, ki je dobavil tehnološko opremo za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), odločil leta 2017, saj je bil projekt bistveno dražji od sprva dogovorjene cene. Prvotno dogovorjena vrednost pogodbe je znašala 654 milijonov evrov, po zaslugi 11 aneksov in 19 variacij (dogovorov) pa je v poznejših letih zrasla na 1,4 milijarde evrov. Poleg tega, da v njej ni bilo protikorupcijske klavzule, ni temeljila na slovenskem, ampak na švicarskem pravu.

Holding je odškodninsko tožbo na arbitražno sodišče na Dunaju vložil pred štirimi leti, pripravljati pa so jo začeli, ko ga je vodil prav zdajšnji sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Blaž Košorok, je za Dnevnik TV Slovenija poročala Vesna Deržek Sovinek. General Electric je po javno dostopnih podatkih za tovrstne postopke, ki jih imajo zaradi Alstoma v različnih primerih, namenil rezervo v vrednosti 858 milijonov dolarjev – ali dobrih 721 milijonov evrov. In še, da Slovenija kot lastnica Teša v postopku pred arbitrarnim sodiščem zahteva povrnitev škode v vrednosti 360 milijonov evrov, je še poročala dopisnica.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo

S Tešem 6 se je ukvarjala tudi parlamentarna preiskovalna komisija, ki je v svojem poročilu spomladi leta 2018 napisala, da so vse vlade od leta 2004 do 2012 ravnale neodgovorno, največjo politično odgovornost pa nosi nekdanja vlada Boruta Pahorja z ministroma za finance in gospodarstvo Francem Križaničem in Matejem Lahovnikom.

Kaj to pomeni za slovensko energetiko?

Kot je že v Dnevniku poročala Vesna Deržek Sovinek, poravnava, katere vrednost naj bi znašala četrt milijarde evrov, najbrž pomeni, da dobavitelj opreme priznava korupcijo. "Ideja o plinsko-parni elektrarni ni nova, je tudi povsem izvedljiva, poleg dveh plinskih turbin bi lahko postavili 400-vatno, in sovpada z napovedmi, da bo velenjski premogovnik prenehal z obratovanjem res že čez 12 let. Američani pa bi v zameno za poravnavo lahko gradili drugi blok nuklearke. Bomo videli," je dejala dopisnica. "Nadzorni svet HSE-ja naj bi včeraj dal zeleno luč za poravnavo, pogajanja, kot rečeno, še trajajo, na HSE-ju pa odgovarjajo, da zaradi interesa posla podrobnosti še ne morejo razkriti. Več bo znanega v prihodnjih dneh."

Sorodna novica Poročilo o Tešu 6 sprejeto: med odgovornimi tudi Pahor, Križanič in Lahovnik

Politični odzivi

V SD-ju so na Twitterju zapisali, da je na "odgovornost za neukrepanje v času Pahorjeve vlade opozorila že preiskovalna komisija, v kateri je SD tvorno sodeloval in poročilo tudi podprl". Glede projekta pa, da so vedno zagovarjali stališče, naj se raziščejo vsa koruptivna dejanja in naj primer dobi epilog. "S pričakovanim priznanjem krivde se bo Alstom poravnal za 260 milijonov evrov. To je izjemno pomemben prvi korak, ki mu mora slediti še odgovornost vseh vpletenih," so dodali.

Oglasili so se tudi v Levici, kjer so ocenili, da so s "poravnavo novi lastniki Alstoma potrdili to, kar sicer vemo že zelo dolgo: da je bila celotna gradnja prestreljena z nepravilnostmi in korupcijo od začetka do konca, ki so jo s pozicij moči od začetka do konca omogočale stranke SD, SDS, NSi in DeSUS oziroma politiki, ki še danes škodljivimi politikami krojijo našo realnost". Vendar pa odškodnina po njihovem mnenju nikakor ne bo poplačala niti finančne niti okoljske škode "zlatega dimnika" Teš 6.

260 milijonov evrov vredna poravnava glede TEŠA6