Kolegij predsednika DZ-ja je potekal v Zorčičevi odsotnosti, saj mu je bila potrjena okužba z novim koronavirusom. Foto: DZ/Matej Grah
Kolegij predsednika DZ-ja je potekal v Zorčičevi odsotnosti, saj mu je bila potrjena okužba z novim koronavirusom. Foto: DZ/Matej Grah

Predlog zakona o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine, ki so ga v zakonodajni postopek vložile poslanske skupine SD-ja, LMŠ-ja, Levice in SAB-a, sicer na matičnem odboru ni zbral zadostne podpore, zato se bo po predstavitvi stališč DZ le seznanil s koncem zakonodajnega postopka. Predlog je med drugim predvideval uvedbo energetskega dobropisa oz. vavčerja v vrednosti 150 evrov za 75.000 socialno ogroženih in 40 evrov za 200.000 prejemnikov otroškega dodatka v prvih šestih dohodkovnih razredih.

Sorodna novica Opozicijski predlog o energetskem vavčerju 150 evrov ni dobil podpore

Odbor DZ-ja za zdravstvo pa je na četrtkovi seji prikimal predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim bi na predlog poslanske skupine SAB-a obdobje, v katerem se nadomestilo za bolezen oz. poškodbo izplačuje v breme delodajalca, z zdajšnjih 30 skrajšali na 20 delovnih dni. Za uveljavitev predloga je sicer treba spremeniti tudi zakon o delovnih razmerjih, čemur pa je zeleno luč v četrtek prižgal tudi odbor DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Poslanci in poslanke bodo sicer na izredni seji obravnavali še predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o ratifikaciji sporazuma med Vlado RS in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o OCCAR-jevem upravljanju programa Boxer.

Foto: DZ/Matej Grah
Foto: DZ/Matej Grah

Vodja poslanske skupine SDS-a Danijel Krivec je na seji kolegija podal predlog, da se zaradi epidemičnih razmer omogoči glasovanje na daljavo, a predlog ni dobil zadostne podpore. Prav tako je predlagal, da bi DZ na izredni seji zasedal v sredo, ne v četrtek, o čemer pa mora odločiti predsednik DZ-ja Igor Zorčič, ki pa ga na seji kolegija zaradi okužbe z novim koronavirusom ni bilo. Na spletni strani DZ-ja pa so popoldne objavili, da bo izredna seja potekala v sredo, začela se bo ob 11. uri.

O spornem dopolnilu kazenskega zakonika že naslednji ponedeljek

Se je pa kolegij predsednika DZ-ja dogovoril o pripravi sklica redne januarske seje, ki se bo predvidoma začela 31. januarja. Na dnevnem redu redne seje bo med drugim predlog novele zakona o igrah na srečo, predlog zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med posojilodajalci in posojilojemalci posojil v švicarskih frankih in predlog dopolnitve kazenskega zakonika.

Sorodna novica Če bo dopolnilo h kazenskemu zakoniku sprejeto, Inštitut 8. marec napoveduje referendum

Prav zaradi zadnjega se je med člani kolegija danes vnela burna razprava. Predlog dopolnitve zakonika sicer skrajšuje zastaralne roke, v delu opozicije pa so opozorili, da je poslanska skupina SNS-a kot predlagatelj vložila spremembe napačnega zakona, prav tako je predlog prejel odklonilna mnenja stroke. Vodja poslancev SAB-a Maša Kociper je ob tem še opozorila, da je bila poslanska skupina SNS-a obveščena, da novelira napačen zakon, a je to kljub temu storila. Pri tem pa je bila kritična tudi do strokovnih služb, ki bi po njenih besedah morale bedeti nad tem, da se takšni primeri ne bi zgodili.

Kolegij DZ-ja pa je sprejel tudi sklep o spremembah sklepa o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih DZ-ja, s katerim so tudi uradno potrdili preimenovanje poslanske skupine SMC v Konkretno ter potrdili število mest v delovnih telesih, ki po prestopu poslanca Branislava Rajića iz poslanske skupine nepovezanih poslancev v poslansko skupino SAB-a pripadajo poslanski skupini SAB-a.

Na zaprtem delu seje pa je kolegij obravnaval predloga v povezavi z etičnim kodeksom, je razvidno s spletne strani DZ-ja.

127. redna seja Kolegija predsednika Državnega zbora