Borut Mačkovšek bo eden ključnih mož na tekmah proti Srbiji. Foto: EPA
Borut Mačkovšek bo eden ključnih mož na tekmah proti Srbiji. Foto: EPA

Prvi se vrača na igrišča po operaciji slepiča, drugi pa je tik pred marčevskima tekmama z zahodnimi sosedi zbolel in ga zato ni bilo v kadru.

V zadnjem kvalifikacijskem situ za preboj na SP, ki bo med 11. in 29. januarjem prihodnje leto v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem, so tekmeci Srbi. Prva tekma bo v sredo, 13. aprila, v Celju, povratna pa v soboto, 16. aprila, v Kragujevcu.

"Reprezentanci sta se pridružila dva pomembna igralca. Mačkovšek in Janc sta zagotovo dodana vrednost za našo ekipo, čeravno nam koledar tekem ne gre na roko in ni logičen. Odločilni kvalifikacijski tekmi za nastop na SP-ju bosta v terminu, ko potekajo številne lige, zato se nam bo nekaj ključnih igralcev pridružilo šele v ponedeljek, torej dva dneva pred prvo tekmo v Celju," je na novinarski konferenci dejal Zorman.

"Smo v situaciji, ko moramo biti tiho in trdo delati ter na igrišču pokazati svojo kakovost. Imamo svoje adute, v vsakem primeru bomo proti Srbom dali vse od sebe in se skušali uvrstiti na svetovno prvenstvo," pravi Zorman.

Srbi pod Gerono spremenili slog igre

"Pred nami sta zahtevni tekmi proti Srbiji, ki se po sijajnih kvalifikacijskih predstavah na letošnjem EP-ju na Slovaškem in Madžarskem ni prebila v drugi del. To je reprezentanca, ki jo vodi Španec Toni Gerona in je precej spremenila slog igre, veliko stavi na agresivno obrambo z veliko izpadanja. Srbija ima veliko dobrih lastnosti, a tudi nekaj pomanjkljivosti, ki jih bomo skušali izkoristiti," je še dodal Zorman.

Na Zormanovem seznamu so vratarji Jože Baznik (Rennes), Klemen Ferlin (Erlangen) in Miljan Vujović (Stuttgart), krilni igralci Darko Cingesar (Urbanscape Loka), Tilen Kodrin (Celje Pivovarna Laško), Gašper Marguč (Veszprem) in Blaž Janc (Barcelona), zunanji igralci Nik Henigman, Dean Bombač, Borut Mačkovšek (vsi Pick Szeged), Domen Makuc (Barcelona), Staš Skube (Meškov Brest), Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško), Miha Zarabec (Kiel), Jure Dolenec (Limoges), Nejc Cehte (Hannover) in Matic Grošelj (Chartres) ter krožni napadalci Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged) in Miha Kavčič (Nexe Našice).

Na EP prek Črne gore, BiH-a in Kosova

Slovenski rokometaši so medtem dobili tekmece v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Nemčiji 2024. So nosilci skupine 7, kjer so še Črna gora, Bosna in Hercegovina ter Kosovo. Nastopilo bo 32 reprezentanc, po dve najboljši iz osmih skupin se bosta prebili na zaključni turnir, poleg njih pa še najboljše štiri tretjeuvrščene.

"Žreb nam je dodelil skupino, ki spominja na balkanske igre. Vanj smo se podali kot eni izmed nosilcev in tako se moramo pokazati tudi na kvalifikacijskih tekmah, ki nas čakajo od oktobra naprej. Ne glede na vse je treba spoštovati prav vsakega tekmeca. Imamo še precej sveže izkušnje, da se lahko hitro kaj zalomi. Na nas bo, da se na tekme odpravimo kar najbolj osredotočeni in upravičimo vlogo favorita skupine," je žreb komentiral Zorman.

Kvalifikacije se bodo začele oktobra, končale pa konec aprila prihodnje leto. Na evropsko prvenstvo so se že uvrstile Nemčija, Danska, Švedska in Španija. Zaključni turnir stare celine bo med 10. in 28. januarjem 2024, tekme bodo v Berlinu, Hamburgu, Münchnu, Kölnu, Düsseldorfu in Mannheimu.

Zorman: Mačkovšek in Janc bosta dodana vrednost proti Srbom