Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Vlada je na dopisni seji sprejela odločitev, da se zagotovijo finančna sredstva, ki jih bodo prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem razdelila prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije, ki so sodelovale pri gašenju požarov na Krasu.

Nadomestilo znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan. Vlada bo sredstva zagotovila iz sredstev proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij.

Predsednik vlade Robert Golob je ob današnjem obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu dejal, da gre sicer za simbolično gesto, a meni, da je treba "tudi takšno simboliko narediti". Poudaril je, da bo denar gasilcem izplačan prek društev, tako da ne bo obdavčen: "Da se ne bo kdo ustrašil, da bi moral plačevati še dohodnino."

Sorodna novica Vlada potrdila načrt dovažanja pitne vode v slovensko Istro

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je ob tem sporočila: "Žal šele v takšnih izrednih in žalostnih razmerah, kot smo jim priče v teh dneh na Krasu, v vseh dimenzijah vidimo, kako izjemno, vsestransko plemenito in hkrati nevarno in težko delo opravljajo gasilci, od katerih je mnogo prostovoljnih. Vsaka beseda zahvale za ves trud in skrb je zato več kot na mestu in izrekala jo bom vedno znova."

Kot je dodala, so na Krasu v teh dneh razmere, v katerih je hitro ukrepanje in odzivnost življenjskega pomena. "Prostovoljske in nevladne organizacije so ukrepale hitro, zato se je nemudoma odzvalo tudi Ministrstvo za javno upravo, ki je za te organizacije sistemsko pristojno, in poiskalo možnost za zagotovitev finančnih sredstev."

Zagotovila je še, da bo vlada sodelovanju s civilno družbo še naprej posvečala posebno pozornost.