Foto: Televizija Slovenija/posnetek zaslona
Foto: Televizija Slovenija/posnetek zaslona

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je v Odmevih ostro obsodila rusko agresijo v Ukrajini. Gre za grobo kršitev mednarodnega prava, vseh konvencij, poseganje v ozemeljsko celovitost suverene države. Ukrajina zato dobiva mednarodno podporo, da se brani, vključno od Slovenije, je poudarila. Slovenija Ukrajini pomaga vojaško, pred kratkim je poslala oklepnike, za več kot 3,5 milijona evrov humanitarne pomoči, pomagamo beguncem in to bomo počeli, dokler bo Ukrajina pomoč potrebovala, je napovedala ministrica.

Če bi se zveza Nato odločala o sprejemu Ukrajine v članstvo, je to lahko jasna napoved začetka vojne.

Ministrica v popoldanski izjavi po poročanju STA

Glede ukrajinske prošnje za vstop v Nato po hitrem postopku je najprej povedala, da članstvo Nata zagovarja politiko odprtih vrat, a so v tem primeru pomisleki. Vprašanje je, ali je to ta trenutek prava poteza, saj prinaša vrsto varnostnih tveganj. Nato je namreč organizacija kolektivne obrambe, če je napadena ena članica, so napadene vse. Vstop Ukrajine v Nato bi pomenil, da je celotna zveza Nato v vojni z Rusko federacijo, je poudarila.

Slovenija si v tem primeru prizadeva za čimprejšnje končanje spopadov in pogajanja. To je tudi skladno z našo ustavo, po kateri smo zavezani k politiki miru in dialoga. Odobritev vstopa Ukrajine v Nato bi pomenila nasprotno, dodatno stopnjevanje in zaostrovanje, je pojasnila.
Voditeljica oddaje jo je spomnila, da dialog in pogajanja v tem trenutku najbrž niso mogoči, med drugim zato, ker je Ukrajina sporočila, da pogajanja s Putinom niso mogoča, zamrle pa so tudi zunanje pobude, ki naj bi Ukrajino in Rusijo pripeljale za mizo. Fajon je potrdila, da denimo Turčija, ki je do pred kratkim veljala za glavnega mediatorja, priznava, da strani ne more več spraviti za pogajalsko mizo.

Razmere so skrb vzbujajoče, je poudarila zunanja ministrica. Putin grozi z jedrskim orožjem, imamo slike uničenih vasi in infrastrukture, imamo celo grožnje jedrski elektrarni Zaporožje, Putin je šel daleč čez vse meje. V tem trenutku je ključno, da Evropska unija ostane enotna in da Nato ter preostale mednarodne organizacije ostajajo enotni v svojem odzivanju na rusko početje. Predvidoma v ponedeljek naj bi bil vrh zveze Nato, kjer naj bi načrtovali odziv na nezakonito aneksijo ukrajinskih ozemelj in na grožnje z jedrskim orožjem, je napovedala. Slovenija je del teh organizacij in bo svoj odziv koordinirala z njimi. "Tu absolutno ne more biti soliranja."

Sorodna novica Ukrajina zahteva članstvo v Natu po hitrem postopku

Na slovenski ravni pa nenehno potekajo pogovori med kabinetom predsednika vlade, ministrstvom za zunanje zadeve in parlamentarnim odborom za zunanjo politiko, da spremljajo razmere in se usklajujejo, je razkrila.

Še enkrat je poudarila, da bo Slovenija Ukrajini pomagala tako vojaško kot humanitarno, dokler bo to potrebno. "Tu ni dileme," je še povedala za Odmeve.

Zelenski za hiter vstop v Nato

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pretekli petek, potem ko si je Rusija priključila štiri ukrajinske regije, napovedal, da bo njegova država zaprosila za vstop v Nato po hitrem postopku. Predsedniki devetih srednje- in vzhodnoevropskih članic Nata so konec tedna že izrazili podporo vstopu Ukrajine v Nato.