New York. Foto: EPA
New York. Foto: EPA

Delegacija ministrstva za javno upravo je čez lužo v dveh tednih potrošila 33.000 evrov, ministrica Sanja Ajanović Hovnik pa ob tem še naprej vztraja, da je bilo število potujočih upravičeno, sopotnice pa da je izbrala izključno po strokovnih kompetencah.

Ne samo štiri ministričine izbranke, na letalu za New York je sedel tudi ministričin mož. Kdo je plačal vozovnico? Na ministrstvu zatrjujejo, da sam.

Preverili smo tudi informacijo naših virov, da so pred odhodom na ministrstvu spreminjali vozovnice za dražje, ker je ministrica želela sedeti z možem v isti vrsti. Na ministrstvu so to zanikali in pojasnili: "Razlog za menjavo je bila napaka službe, ki je potrjevala vozovnico, in prekratek čas za prestop na čezoceanski polet."

Dvomi, ali so bili vsi stroški službene poti ministrice Ajanović Hovnik res nujni in potrebni

Kaj so tam počele?

Vrnimo se k forumu o trajnostnem razvoju. Eno in edino vprašanje, ki se zastavlja ob izletu čez lužo ministrice in njenih štirih izbrank – tesnih sodelavk in prijateljic –, je, kaj so tam počele? Ena nič, bila je spremljevalka ministrice na dogodkih. Druga je imela – sodeč po fotografiji na Facebookovem profilu – čas za neformalne izlete. In danes izvemo celo mož? Kdaj je ministrica imela čas zanj, če je ves dan sedela na dogodkih, imela govore in dvostranska srečanja? To vse bolj diši po izletu.

Je bilo torej na ta dogodek in na tako pot res treba peljati pet ljudi v delegaciji? Polna dva tedna na desetdnevnem zasedanju? So vodja direktorata za javno upravo Mateja Mahkovec, iz ministričinega kabineta nekdanja novinarka in piarovka v Šarčevi vladi Nika Benedik, namestnica generalnega sekretarja, nekdanja poslanka več strank Maja Dimitrovski in Simona Hočevar, vodja sektorja za analize in razvojno načrtovanje, res poklicane za teme, kot so trajni vodni viri, infrastruktura, mesta prihodnosti, svet po covidu, svetovna davčna reforma?

Sorodna novica Ministrica za javno upravo v New Yorku. Službeno udejstvovanje ali izlet tesnih sodelavk?

"Naloge, ki jih posamezniki opravljajo, so bile ključne pri izbiri delegacije"

Ministrica je na Brdu pri Kranju za TV Slovenija pojasnila, zakaj je bila nujna prisotnost izbranih uslužbenk. "Ministrstvo za javno upravo je z letošnjim letom ob reorganizaciji vlade postalo pristojno za koordinacijo in izvajanje Agende 2030 na ravni države," je povedala ministrica Ajanović Hovnik.

"Naloge, ki jih posamezniki opravljajo, so bile ključne pri izbiri delegacije," je zatrdila ministrica.

Kaj je počel strokovni del delegacije?

"Ta delegacija je sestavljena dvodelno – strokovni in politični del –, kot politični odločevalci se tovrstnih dogodkov vedno udeležujemo v živo, če je le mogoče," je sklenila ministrica Ajanović Hovnik.

Politični del je bil tako prisoten v živo, za strokovni del, za katerega je na pot vzela štiri uslužbenke, pa ministrica nima odgovora.

O mini družinskem potovanju čez lužo je nismo mogli izprašati, ker informacije, da jo je spremljal mož, v času snemanja še nismo imeli. Smo pa na ministrstvo danes poslali več zahtev. Radi bi slišali in brali ministričine govore. In seveda poročila, strokovna opažanja, navodila za implementacijo slišanega na zasedanjih, ki so jih udeleženke, verjamemo, spisale ob vrnitvi v domovino. Zanima nas torej, kateremu strokovnemu kadru različnih ministrstev in drugih služb bo njihova prisotnost na forumu v pomoč. Konkreten prispevek k Agendi 2030.

Ali drži, da je bila na začetku za vse predvidena le sedemdnevna udeležba, nato pa so iz New Yorka udeleženke zahtevale podaljšanje še za en teden? Ne drži, zatrjujejo na ministrstvu, odpotovale so z znanim datumom odhoda in prihoda.

Ministrica zavrnila vabilo v Odmeve

Želeli smo slišati tudi pojasnila ministrice Ajanović Hovnik, njeno stran zgodbe, a je ministrica v telefonskem pogovoru vabilo v oddajo Odmevi zavrnila z besedami, da ne čuti potrebe po dodatnem pojasnilu.

Ministrica Ajanović Hovnik se brani očitkov o neupravičenem potovanju v ZDA
Ministrica stroške ocenjuje kot razumne

Uradno delegacijo, potrjeno na vladi, sta sestavljali ministrica Sanja Ajanović Hovnik in namestnica generalnega sekretarja Maja Dimitrovski, so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Uradna delegacija se je med 17. in 21. julijem udeležila ministrskega dela foruma in zasedanja Ekonomskega in socialnega sveta ZN-a, pri čemer je imela Ajanović Hovnik na forumu tri nastope oziroma predstavitve pred političnimi odločevalci, Dimitrovski pa se je med drugim udeležila vsebin, povezanih s krepitvijo kompetenc javnih uslužbencev. Preostale uslužbenke ministrstva, ki so se foruma udeleževale od 10. julija, pa so bile poleg spremljanja strokovnih vsebin tudi strokovna in vsebinska podpora ministrici na ministrskem delu foruma in dvostranskem razgovoru, so pojasnili na ministrstvu.

Na pomisleke o upravičenosti višine stroškov vseh udeleženk omenjene službene poti se je Ajanović Hovnik odzvala tudi na Facebooku. Med drugim je zapisala, da je imela na forumu nastop, ki je vključeval vsebine trajnostnega razvoja, s katerimi se ukvarjajo na ministrstvu, in sicer inovativne izboljšave in modernizacija javne uprave za pospešeno preobrazbo v pametno, digitalno in zeleno gospodarstvo, priprava kakovostne zakonodaje in predpisov, ki nastajajo v partnerstvu z gospodarstvom, znanstvene stroke in civilne družbe ter krepitev kompetenc javnih uslužbencev. "Ta vlada se je zavezala zelenemu preboju, zato trajnostni razvoj osebno in kot ministrica jemljem izredno resno," je navedla.

Glede vprašanja, ali je bila udeležba vseh sodelavk ministrstva res nujna, saj je bilo mogoče sodelovati tudi prek videopovezave, pa je zapisala, da se je Slovenija kot "resna država, prihodnja članica Varnostnega sveta, konference udeležila v živo, ogled prek videopovezav je namenjen širši javnosti in ne političnim odločevalcem".

Ministrica je v odzivu za medije pojasnila še, da je delegacija prenočevala v trizvezdičnem hotelu, letela v ekonomskem razredu, v ZDA pa uporabljala javni prevoz. "So pa bile to zadnje letalske vozovnice, vendarle je šlo za poletne mesece, ko je vozovnice težko dobiti in so letala polna," je visoko ceno potovalnih stroškov komentirala Ajanović Hovnik.

"Če bi pogledali druge delegacije, ki potujejo ali pa so v New Yorku, je ta, si upam staviti, ena najcenejših," je zatrdila in stroške svoje delegacije ocenila kot razumne. Kot je še navedla, se je od nastopa ministrske funkcije udeležila petih službenih poti. (STA)