Guterres je na čelu Združenih narodov od leta 2017. Foto: Reuters
Guterres je na čelu Združenih narodov od leta 2017. Foto: Reuters

Poudarila je, da z obžalovanjem opazuje, kako se je generalni sekretar, tako kot večina njegovih predhodnikov, znašel v vrtincu kriz, njegovo delo in organizacija pa sta deležna negativnega odnosa, kar je ob humanitarni katastrofi v Gazi postalo zelo očitno, so sporočili iz njenega urada.

Sogovornika sta se strinjala, da je dogajanje v Gazi znova pokazalo, da se lahko dostojanstvo v mednarodno skupnost gradi samo na učinkovitem multilateralizmu, mednarodnem pravu in še posebej mednarodnem humanitarnem pravu in pravu človekovih pravic. Ob tem sta izrazila upanje, da se tragedija, ki se odvija v Gazi, čim prej konča in da se pospeši razmišljanje o politiki dveh držav kot prihodnosti za vzpostavitev miru in stabilnosti v regiji.

Sorodna novica Netanjahu: Izrael bo po koncu bojev nosil odgovornost za varnost v Gazi za nedoločen čas

Ob robu pogovora je predsednica v izjavi še zapisala, da so nekaterim državam prav Združeni narodi pomagali do obstoja in ustanovitve. "Večina generalnih sekretarjev je vložila ogromno prizadevanj in napora za ohranjevanje mednarodnega miru in varnosti, s čimer so uspeli preprečiti številne konflikte, ki se tako niso znašli na naslovnicah časopisov in zato v javnosti o njih ne vemo veliko. Dag Hammarskjöld je kot generalni sekretar OZN-a svoja prizadevanja za mir plačal z lastnim življenjem." Po njenem prepričanju organizacija in mednarodna skupnost potrebujeta generalnega sekretarja, ki lahko nemoteno in z visoko mednarodno podporo opravlja svoje delo, zaradi česar se zavzema za spoštovanje funkcije generalnega sekretarja. "Zato je prav, da se generalni sekretar OZN-a zavzema za civiliste, te dni še posebej za ženske in otroke v Gazi, ki so pregnani s svojih domov in so zaradi uporabe sile vsak dan v smrtni nevarnosti."

Kot smo poročali, je Guterres pred dvema tednoma na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a o položaju na Bližnjem vzhodu dejal, da je treba dejanja Hamasa videti tudi v kontekstu desetletij zatiranja Palestincev s strani Izraela. Dejal je, da so Palestinci 56 let podvrženi zatiranju, izgubljajo ozemlje, trpijo zaradi nasilja, gospodarstvo je zatrto, ljudje so razseljeni, njihovi domovi uničeni, upanje na politično rešitev pa usiha. Takoj nato je dodal, da to ne more opravičiti dejanj Hamasa, vendar pa dejanja skrajnega gibanja prav tako ne morejo opravičiti kolektivnega kaznovanja Palestincev. Izrael se je ostro odzval, izraelski veleposlanik pri ZN-u Gilad Erdan dejal, da Izrael ne bo več izdajal vizumov predstavnikom ZN-a in da mora Guterres odstopiti.