Andreja Katič. Foto: BoBo
Andreja Katič. Foto: BoBo

Andreja Katič si je po pisanju spletnega Večera za državni sekretarki izbrala dolgoletno uslužbenko v državni upravi Aleksandro Spasojević in nadzornico svetnico v službi za nadzor na protikorupcijski komisiji (KPK) Andrejo Kokalj. Tako Aleksandra Spasojević kot Andreja Kokalj veljata za nestrankarski kader, z izborom Andreje Katič pa so soglašali tudi v njeni matični stranki SD, navaja Večer.

A predsednik vlade Robert Golob je ministrici v ponedeljek sporočil, da nobena od kandidatk nima njegove podpore in da naj mu predlaga drugi imeni. Odločitve ni pojasnil, so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili na ministrstvu za pravosodje.

Naj bi se pa o tem z Andrejo Katič pogovorila v živo, ministrica verjame, da že kmalu, "verjetno v četrtek po seji vlade".

"Jaz temu ne bi rekla zaušnica"

Zagotovo bi želela vedeti razloge, zakaj. Kajti kandidatki nista prihajali iz strankarskih vrst. Predvsem sta obe tehnokratki. Da, imata že dolgo uslužbensko kariero. Delali sta marsikaj. Verjamem, da tudi tukaj verjetno lahko pride kakšen očitek, tako ali drugače.

Andreja Katič

Kot je ministrica iz vrst SD-ja dejala pred začetkom seje predsedstva stranke, želi slišati Golobove razloge, njegovo ravnanje pa razume "kot posebno skrb, da imajo na ministrstvu najboljšo ekipo".

"Seveda nekako skupaj izbiramo najožjo ekipo, tako kot ministra, tudi državne sekretarje in je popolnoma razumljivo glede na stanje na ministrstvu za pravosodje, da ima posebno skrb za to," je dejala. S kandidatkama, ki ju je predlagala, je že govorila o tem, obenem pa je opozorila, da veliko kandidatov oziroma kandidatk za to mesto žal ni.

"Jaz temu ne bi rekla zaušnica. Povsem legitimna izbira ali pa odločitev predsednika vlade," je še komentirala Katič.

Tanja Fajon: Kakšna beseda bo na to temo padla v četrtek

To ni nobeno zaostrovanje. Vendar predsednik vlade bo moral pojasniti, in verjamem, da tudi ima tehtne razloge, zakaj je to storil. Mi kot stranka se v resorje drugih strank nikoli nismo vpletali.

Jani Prednik

Predsednica SD-ja in podpredsednica vlade Tanja Fajon je ob tem izrazila željo, da bo imela Andreja Katič "priložnost, da si zastavi ekipo, kot si želi, sploh glede na to, da v težkih okoliščinah vstopa v ministrstvo". Če Andreja Katič in Golob prej tega ne bosta razčistila, pa bo "zagotovo kakšna beseda na to temo padla" na srečanju koalicije v četrtek, je napovedala.

Vodja poslancev SD-ja Jani Prednik pa meni, da bo moral Golob Katič pojasniti razloge za svoje ravnanje. Upa in verjame, "da tudi ima tehtne razloge, zakaj je to storil", je dodal. Tako tudi sam v Golobovi potezi ne vidi zaostrovanja odnosov med koalicijskima partnericama, a dodaja, da se v SD-ju "kot stranka v resorje drugih strank na takšen način nikoli nismo vpletali".

Menjava po aferi z nakupom stavbe na Litijski

Andrejo Katič je na ministrsko funkcijo DZ-ja potrdil pred tednom dni, menjava se je zgodila po odstopu Dominike Švarc Pipan zaradi očitkov o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Na dan njene potrditve so na ministrstvu in številnih drugih lokacijah potekale tudi hišne preiskave zaradi sumov zlorabe položaja, med osumljenimi pa je več uslužbencev ministrstva.

Ta ponedeljek so se kriminalisti znova mudili na ministrstvu in opravili še del aktivnosti, ki spadajo v obseg hišnih preiskav iz preteklega tedna, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi. Na ministrstvu za pravosodje pa so potrdili, da so kriminalisti obiskali prostore generalnega sekretariata.

Zaradi odsotnosti enega od uslužbencev naj bi namreč prejšnji teden eno od pisarn le zapečatili in jo torej ta ponedeljek pregledali, je še izvedela Slovenska tiskovna agencija.

SD pred kongresom