Med velike Newtnove dosežke štejemo tudi izum teleskopa. Foto: Wikipedia
Med velike Newtnove dosežke štejemo tudi izum teleskopa. Foto: Wikipedia
Porušena Managua v potresu 2004
Managua leži na potresnem območju in je zadnji uničujoč potres doživela leta 2004. Foto: EPA
Hladno vojna - razdelitev Evrope
Varšavski pakt je bil nasprotnik zveze Nato med hladno vojno po II. svetovni vojni. Foto: NATO
Jesse Owens
Jesse Owens je bil sijajen atlet, žal pa je bil tudi strasten kadilec. Umrl je v 66. letu starosti. Foto: EPA
Martina Hingis
Martina Hingis je pri 16 letih postala številka 1 svetovnega tenisa. Foto: EPA
Andre Agassi
Leta 2002 je Andre Agassi brez večjih težav zmagal na turnirju v Key Biscaynu. Foto: EPA

Sir Isaac Newton, angleški fizik, matematik, astronom, filozof, ezoterik in alkimist se je rodil 4. januarja 1643 v vasi Woolsthorpe pri Grenthamu v grofiji Lincolnshire.

Zaradi svoje telesne šibkosti je bil nepripraven za delo na kmetiji, a izjemno inteligenten. Njegov stric, učitelj na cambriški univerzi, je v njem videl čudežnega dečka, zato ga je povabil študirat v Cambridge.

Njegovo delo Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, ki jo je objavil leta 1687, je opisalo univerzalno gravitacijo in tri zakone gibanja, ki so osnova za klasično mehaniko.

Ukvarjal se je tudi z optiko in dokazal, da mavrica oz. barvni spekter izhaja iz bele svetlobe, ki se lomi na npr. prizmi. Nadaljeval je Kopernikovo delo v astronomiji, potrdil njegovo teorijo o heliocentrizmu itd.


Leta 250se je rodil rimski cesar Konstancij I. Hlor.

Leta 307se je, potem ko se je ločil od svoje žene Minerve, Konstantin poročil s Fausto, hčerko upokojenega rimskega cesarja Maksimilijana.

Leta 1492 je španski vladar Ferdinand Aragonski izdal edikt, s katerim je iz Španije izgnal vse Jude. Temu zgledu je leta 1497 sledila tudi Portugalska, leto kasneje pa še Navarra.

Leta 1499 se je rodil Giovanni Angelo Medičejski, ki je ob izvolitvi za papeža leta 1559 prevzel ime Pij IV. Umrl je leta 1565.

Leta 1519 se je rodil francoski kralj Henrik II.

Leta 1596 se je rodil francoski filozof in matematik Rene Descartes, ki je ovrgel sholastiko in utemeljil novoveško filozofijo. Umrl je leta 1650.

Leta 1675 se je rodil Prospero Lorenzo Lambertini, ki je ob izvolitvi za papeža leta 1740 prevzel ime Benedikt XIV. Umrl je leta 1758.

Leta 1718 se je rodila portugalska regentinja Marianne Victoria Borbónska.

Leta 1723 se je rodil danski kralj Frederick V.

Leta 1727je v Londonu umrl znameniti matematik in fizik sir Isaac Newton, utemeljitelj Newtonovih zakonov in nadarjen astronom.

Leta 1732se je rodil veliki avstrijski skladatelj Franz Joseph Haydn, ki je poleg Mozarta in Beethovna tretji velikan dunajske klasike. Avstrijski skladatelj in dirigent sodi med mojstre klasicističnega godalnega kvarteta in simfonije. Končal je razvoj sonatne oblike, napisal je številne sonate in koncerte, maše, opere in oratorija Stvarjenje in Letni časi. Umrl je leta 1809 na Dunaju.

Leta 1809 se je rodil ruski pisatelj, dramatik in komediograf ukrajinskega rodu Nikolaj Vasiljevič Gogolj. Je vodilni predstavnik prve faze ruskega realizma. Znane so njegove novele Večeri na pristavi blizu Dikanjke, Nos, Plašč in druge, napisal je povest Taras Buljba, roman Mrtve duše, komedijo Revizor in številne druge.

Leta 1854 so Japonska in ZDA podpisale sporazum, s katerim se je Japonska po več stoletjih osame odprla svetu.

1855 je v Haworthu umrla angleška pisateljica Charlotte Brontë, avtorica romanov Jane Eyre in Villette.

Leta 1871 se je rodil eden od voditeljev irskega boja za neodvisnost Arthur Griffith. Sodeloval je pri pogajanjih o odcepitvi Irske, ustanovil je tednik United Irishman, v katerem so sodelovali znani irski pisatelji, sam pa je pisal članke, v katerih pozival Irce k samostojni državi. Leta 1902 je ustanovil skupino somišljenikov, ki je kasneje oblikovala politično krilo Irske republikanske armade Sinn Feinn. Nekaj časa je bil tudi predsednik Irske. Umrl je leta 1922.

Leta 1889 so v Parizu slovesno odprli Eifflov stolp tudi za obiskovalce. Ta 320 metrov visoki antenski železni stolp je bil zgrajen za pariško svetovno razstavo istega leta. Zgradili so ga po načrtih Gustava Eiffla.

Leta 1906 se je rodil japonski fizik, ki je leta 1965 prejel Nobelovo nagrado, Šiničiro Tomonaga.

1912 je umrl nemški pisatelj Karl May, znan predvsem po pustolovskih romanih o indijanskem poglavarju Winnetouju. Rodil se je 25. 2. 1842.

Leta 1917 so ZDA od Danske kupile Deviške otoke in za njih odštele 25 milijonov dolarjev.

Leta 1917 je v Magdeburgu umrl nemški bakteriolog in nobelovec Emil Adolf von Behring, ki je izdelal serum proti davici in tetanusu. Za svoje delo je leta 1901 prejel Nobelovo nagrado. Rodil se je leta 1854.

Leta 1930 je bilo ustanovljeno ameriško filmsko razsodišče, ki je uvedlo stroga pravila o spolnosti, goloti, veri, nasilju in kriminalu v filmih za naslednjih 40 let.

Leta 1931 je potres uničil nikaragovsko mesto Managua. Umrlo je dva tisoč ljudi.

Leta 1934 se je rodil italijanski fizik in Nobelov nagrajenec Carlo Rubbia.

Leta 1948 je ameriški kongres sprejel Marshalov načrt za pomoč Evropi. ZDA so do junija 1951 zahodnoevropskim državam dale 13 milijard dolarjev gospodarske pomoči. George Marshall je bil do leta 1949 ameriški zunanji minister in pobudnik tega načrta. Leta 1953 je prejel Nobelovo nagrado za mir.

Leta 1955 se je rodil škotski glasbenik, član skupine AC/DC, Angus Young.

Leta 1959 je 14. dalajlama Tenzin Gjatso prečkal mejo z Indijo in dobil politični azil.

Leta 1964 se je v Braziliji začela diktatura generala Castella Branca.

Leta 1966 je Sovjetska zveza izstrelila vesoljsko plovilo Luna 10, ki je postalo prvo plovilo, ki je vstopilo v orbito Lune.

Leta 1967 je Jimi Hendrix prvič zažgal eno od svojih kitar na odru londonskega Astoria Theatra. Zaradi opeklin na rokah je končal v bolnišnici.

Leta 1970 je po 12 letih v orbiti vesoljsko plovilo Explorer 1 ponovno vstopilo v Zemljino atmosfero.

Leta 1970 je umrl ruski general Semjon Konstantinovič Timošenko.

Leta 1970 je osem teroristov iz japonske rdeče armade ugrabilo letalo boeing 727 na tokijskem mednarodnem letališču. Teroristi so vihteli samurajske meče in bili oboroženi z bombami.

Leta 1980 je umrl ameriški atlet Jesse Owens. Osvojil je štiri zlate medalje na olimpijskih igrah v Berlinu leta 1936 (100 m, 200 m, 4x100 m in skok v daljino). Njegove zmage niso bile prav nič všeč nemškemu kanclerju Hitlerju, ki je podeljavl medalje samo atletom, ki so bili arijske rase. Leta 1980 je umrl zaradi raka na pljučih. Owens je bil strasten kadilec, saj je dnevno pokadil vsaj eno škatlo cigaret.

Leta 1991 so zaradi političnih preobratov v državah vzhodne Evrope v Moskvi razpustili Varšavski pakt.

Leta 1994 je časnik Nature objavil, da so v Etiopiji našli prvo popolnoma ohranjeno lobanjo človečnjaka - Australopithecus afarensis.

Leta 1996je Valentino Rossi prvič nastopil na tekmi svetovnega prvenstva v motociklizmu. V razredu do 125 ccm je z aprilio v malezijskem Shah Alamu zasedel 6. mesto. Zmagal je Italijan Stefano Perugini.

Leta 1997 je 16-letna Martina Hingis postala najmlajša igralka na vrhu teniške letvice WTA. Švicarka je na prvem mestu nasledila Nemko Steffi Graf.

Leta 1998 je Netscape svojo bazno kodo dal uporabiti neprofitni organizaciji Mozilla Foundation, ki je nadzorovala razvoj Mozille.

Leta 2004 je Google objavil nastanek Gmaila, prvega internetnega ponudnika spletne pošte, ki je ponujal en gigabajt prostora.

Leta 2002 sta na dirki formule ena v brazilskem Sao Paulu sta dvojno zmago slavila brata Schumacher, boljši je bil svetovni prvak Michael (Ferrari) pred Ralfom (Williams-BMW). S tretjim mestom se je na stopničke povzpel še David Coulthard (McLaren-Mercedes).

Leta 2002 je Andre Agassi brez večjih težav zmagal na turnirju v Key Biscaynu. V finalu je ugnal Švicarja Rogerja Federerja s 6:3, 6:3, 3:6 in 6:4. Američan se je veselil 51. turnirske zmage in jubilejne 700. zmage v posamičnih dvobojih v karieri. Prva dva niza je Agassi dobil brez večjih težav, v tretjem je slavil Švicar, edina grožnja za njegovo zmago pa je prišla v četrtem nizu, ko je Federer povedel z breakom. Toda Agassi je hitro odgovoril, izenačil na 4:4 in tekmecu do konca dvoboja ni več prepustil točke.

Leta 2004 so Trg Sandton v južnoafriškem Johannesburgu preimenovali v Trg Nelsona Mandele.

Leta 2007je v Sydneyju v Avstraliji v prvi kampanji Ura za Zemljo (Earth Hour) v okviru boja proti podnebnim spremembam luči ugasnilo 2,2 milijona ljudi.