Vladimir Iljič Lenin. Foto: Wikipedia
Vladimir Iljič Lenin. Foto: Wikipedia
Leta 1879 se je rodil ruski revolucionar Lev Trocki. Foto: Wikipedia
Albert Camus je v svojih romanih največkrat obravnaval težave človeške eksistence. Foto: Wikipedia
Sir Alex Ferguson je na Old Traffordu dvignil številne lovorike. Foto: EPA
Magic Johnson je sporočil, da je okužen z virusom HIV. Foto: EPA

V noči s 24. na 25. oktober 1917 po starem koledarju (ali od 7. na 8. november po novem) so oboroženi delavci z vojaki pod vodstvom boljševikov zrušili začasno vlado. Zato jo nekateri imenujejo boljševiška in oktobrska, bolj redko pa tudi novembrska revolucija. V nekaterih pogledih je bila nadaljevanje ruske revolucije leta 1917, pri čemer je bila prva faza tako imenovana februarska revolucija. Najbolj markanten voditelj revolucije je bil Vladimir Iljič Lenin. Osrednje aktivnosti revolucije so bile v Petrogradu. Bile so pod nadzorom Petrograjskega sovjeta (sveta), ki mu je načeloval Lev Trocki ter vojaški komite pod nadzorom Adolpha Joffeja. Revolucija je bila odgovor na zatiranje in poniževanje carske Rusije ter na negativne posledice, ki jih je imela 1. svetovna vojna.
Kljub resnim pomislekom mnogih boljševikov je Lenin vztrajal, da je oblast treba prevzeti z revolucijo. Delavci in vojaki so v Sankt Peterburgu zavzeli najpomembnejše točke v mestu in dan pozneje je padel tudi Zimski dvorec, kjer je bila začasna vlada. V Smolnem se je zbral vseruski kongres sovjetov in pod Leninovim vodstvom sestavil prvo sovjetsko vlado in svet ljudskih komisarjev. Druge radikalne skupine so protestirale, ker so boljševiki postavili novo vlado, saj so bili glede na volitve prešibki. Na levici so bili močnejši od njih eseri – socialni revolucionarji, pa tudi sicer so jih neposredno ogrožali domači in tuji nasprotniki.


Leta 994 se je rodil muslimanski literat, zgodovinar, pravnik in teolog Abu Mohamed Ali ibn Ahmed ibn Said ibn Hazm.

Leta 1598 se je rodil je Francisco de Zurbaran, vodilni predstavnik španskega baročnega slikarstva in dvorni slikar Filipa IV.

Leta 1750 se je rodil nemški pesnik Friedrich Leopold grof Stolberški.

Leta 1781 je španska inkvizicija zadnjič uprizorila javni sežig na grmadi v Sevilli.

Leta 1786 je bila v ZDA ustanovljena najstarejša organizacija, ki je imela na repertoarju le muzikale, Stoughton Musical Society.

Leta 1810 se je rodil nemški pisatelj Heinrich Ludwig Christian Fritz Reuter.

Leta 1838 se je rodil francoski pisatelj Auguste Villiers del Isle-Adam.

Leta 1867 se je rodila znamenita znanstvenica poljskega rodu Marie Curie Sklodowska. Francoska kemičarka in fizičarka je skupaj z možem Pierrom raziskovala radioaktivnost. Odkrila je radioaktivna elementa radij in polonij. Leta 1903 je skupaj z možem prejela Nobelovo nagrado za fiziko, leta 1911 pa za kemijo. Do leta 1981 so uporabljali curie kot mersko enoto za radioaktivno sevanje.


Leta 1874 je bil v časniku Harpers Weekly objavljen strip Thomasa Nasta, na katerem je bil prikazan tudi slon, ki je postal simbol Ameriške republikanske stranke.

Leta 1879 se je rodil ruski revolucionar Lev Trocki.

Leta 1897 se je rodil ameriški pisatelj in producent Herman J. Mankiewicz.

Leta 1912 je bila ustanovljena Deutsche Opernhaus (zdaj Deutsche Oper Berlin) v Berlinu v predelu Charlottenburg. Prvo delo, ki so ga izvedli, je bil Beethovnov Fidelio.

Leta 1913 se je v Mondovi v Alžiriji rodil pisatelj Albert Camus. V esejih Sizifov mit, Uporni človek, dramah Kaligula, Nesporazum, romanih in novelah Tujec in Kuga je prikazoval bivanje kot absurd. Za roman Kuga je dobil tudi veliko nagrado kritike in ga mnogi štejejo za eno največjih povojnih francoskih del. Zavračal je meščanska moralna merila. Izhod je iskal v prenovljenem humanizmu, ki naj temelji na uporu, akciji in solidarnosti. Leta 1957 je prejel Nobelovo nagrado. Leta 1960 se je ubil v avtomobilski nesreči.

Leta 1929
so v New Yorku odprli Metropolitanski muzej umetnosti (MOMA).

Leta 1944 se je pri Petrovi vasi v Beli krajini med preizkušanjem zavezniškega orožja smrtno ponesrečil narodni heroj Franc Rozman - Stane.

Leta 1944 je ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt na volitvah premagal republikanca Thomasa E. Deweyja in postal edini predsednik ZDA, ki je ki je bil izvoljen štirikrat.

Leta 1944 se je rodil italijanski nogometaš Luigi Riva. Kariero je začel leta 1962 pri Legnanu. Leto zatem se je pridružil Cagliariju, kjer je ostal do konca svoje športne poti. Leta 1970 je Cagliari prvič postal italijanski prvak, Riva je bil najboljši strelec Serie A v letih 1967, 1968 in 1970. V italijanski reprezentanci je debitiral leta 1965. Na 42 tekmah je zabil 35 golov. Luigi je najboljši strelec azzurrov vseh časov. Leta 1968 je Italija postala evropski prvak. Jugoslavija je klonila šele na ponovljeni tekmi, prva se je končala z remijem (1:1).

Leta 1962 je v New Yorku umrla Anna Eleanor Roosevelt.

Leta 1965 je skupina The Velvet Underground prvič nastopila v javnosti, in sicer v srednji šoli za ples v Summitu v New Jerseyju.

Leta 1965 se je rodil hokejist Bojan Zajc, po osamosvojitvi eden najboljših branilcev v Sloveniji. S hokejisti Olimpije je med letoma 1995 in 2004 osvojil 10 zaporednih naslovov državnega prvaka. Zajc je bil stalni član slovenske reprezentance, igral je tudi na vseh svetovnih prvenstvih elitne divizije, na katera so se Risi uvrstili med njegovo kariero (2002, 2003 in 2005).

Leta 1970 se je rodil švicarski teniški igralec Marc Rosset. Največji uspeh je doživel na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992, ko je osvojil zlato medaljo. Na poti do finala je izločil Wayna Ferreiro, Jima Courierja, Emilia Sancheza in Gorana Ivaniševića, v finalu pa premagal še domačega aduta Jordija Arreseja.

Leta 1972 je ameriški predsednik Richard Nixon drugič zmagal na predsedniških volitvah.

Leta 1980 je umrl ameriški igralec Steve McQueen, ki ga poznamo iz filmov Veličastnih sedem, Peklenska stolpnica, Metulj, Afera Thomasa Crowna in mnogih drugih.

Leta 1986 je škotski nogometni trener Alex Ferguson prevzel vodenje Manchester Uniteda, potem ko je klub odpustil Rona Atkinsona. S prihodom Fergusona se je začelo zelo uspešno obdobje Rdečih vragov. V Premier ligi so osvojili kar enajsr naslovov prvaka (1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2008, 2009, 2011). Leta 1999 in 2008 so slavili tudi v Ligi prvakov.

Leta 1991 je športna javnost obnemela, ko je eden najboljših košarkarjev vseh časov Earvin "Magic" Johnson objavil, da je okužen z virusom HIV.

Leta 1998 se je na Zemljo po devetih dneh bivanja v vesolju vrnil najstarejši astronavt John Glenn.

Leta 2002 so v Iranu prepovedali oglaševanje ameriških izdelkov.

Leta 1993 je Ayrton Senna (McLaren Ford) v Adelajdi dobil zadnjo dirko v karieri. S tem je na najlepši način zaključil sezono. Drugi je bil svetovni prvak Francoz Alain Prost (Williams-Renault), tretji pa Britanec Damon Hill (Williams-Renault). Senna je leta 1994 prestopil k Williamsu, maja pa se je smrtno ponesrečil v Imoli.

Leta 2007 je Union Olimpija v tretjem krogu Evrolige s 74:72 nepričakovano premagala moskovski CSKA. V Tivoliju je bil najboljši strelec košarkarjev Olimpije Jasmin Hukič s 23 točkami.

Leta 2013 je zvezdnik italijanskega nogometa Alessandro Nesta sporočil, da končuje kariero. Nesta, ki je kariero začel pri rimskem Laziu in z njim leta 2000 osvojil scudetto, je nato deset let igral za Milan. Na San Siru je osvojil dva naslova v Ligi prvakov (2003, 2007) in dva naslova italijanskega prvaka (2004, 2011). Za azzurre je zbral 78 nastopov in se leta 2006 veselil tudi naslova svetovnega prvaka.

Leta 2013 je Multimedijski center RTV Slovenija predstavil tematsko spletno mesto za starejše – Moja generacija.

Leta 2014 je po dolgi bolezni umrl slovenski pesnik, pisatelj in prevajalec, akademik Kajetan Kovič. Za njegovo umetniško uveljavitev je pomembno predvsem soavtorstvo pesniške zbirke z naslovom Pesmi štirih, v kateri je objavljenih 26 Kovičevih pesmi. Zbirko je leta 1953 izdala takrat že znana mlada četverica Kajetan Kovič, Ciril Zlobec, Janez Menart in Tone Pavček. Njegovi uspešnici za otroke Maček Muri in Moj prijatelj Piki Jakob sta dosegli naklado po več kot 100.000 izvodov.