Foto: Pivovarna Laško Union
Foto: Pivovarna Laško Union

Že veste, kaj boste počeli v soboto 23. aprila? Če še brskate med idejami imamo eno legendarno za vas - pridružite se slovenskim olimpijcem in mnogim ostalim športnikom v enodnevni zabavni akciji sajenja dreves! Skupaj z Laškim in Olimpijskim komitejem Slovenije, jih bomo posadili kar 13.000 in v enem največjih tovrstnih dogodkov pomladili dva slovenska gozdova.

Vi prinesite motiko, mi pa poskrbimo za malico in pijačo!

Delovna akcija poteka prostovoljno, a zakopati roke v svežo prst in poskrbeti za prihodnost planeta v družbi izvrstnih športnic in športnikov, zveni vse prej kot delovno. Pa vendar, nekaj opreme potrebujete. Poskrbite, da boste gozdu primerno obuti, športno oblečeni, s seboj pa prinesite kakšno motiko ali manjšo lopato za sajenje. Za ostalo poskrbimo mi - nihče ne bo ostal ne žejen, ne lačen.

13.000 dreves ni mala malica, ampak še zmeraj velja - v slogi je moč. Pridružili se nam bodo olimpijci, rokometaši, nogometaši in še kak znan obraz.

Sadimo na čast Triglavskemu ledeniku in Zlatorogovemu kraljestvu.

Ko smo se decembra lani v okviru projekta “Misija: Triglavski ledenik v Peking” odpravili na dolgo pot do olimpijskih iger, smo obljubili, da bo za vsak prevožen kilometer zraslo eno drevo. S prebujanjem pomladi je čas, da iz obljub zrastejo dejanja in iz sadik mlada drevesa.

Z akcijo želimo iz ozračja spraviti 40 krat več toplogrednih plinov kot jih je nastalo na TOLIjevi in Cirilovi poti. Za tiste, ki morda ne veste kdo TOLI je - gre za kos ledenika z daljšim imenom “Triglav Olympic Legendary Ice”, ki ga lahko ob prvem izletu na gorenjsko v tekočem stanju srečate v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Nastajanje in videovsebine akcije si lahko ogledate na povezavi.

Foto: Geografski Inštitut Antona Melika ZRC SAZU