Foto: Pivovarna Laško Union
Foto: Pivovarna Laško Union

Z njim bo na poti TOLI (Triglav Olympic Legendary Ice) - tisti kos Triglavskega ledenika, ki zadnje dni povezuje slovenske športnike, znanstvenike, okoljevarstvenike, državnike in vse širšo javnost. Podajata se na epopejo skozi olimpijske kroge slavnih alpskih prestolnic, po strminah smučišč prihodnosti, pa čez sibirsko tajgo, do umetno zasneženih vrhov okoli Pekinga. 13.000 kilometrov, 45 dni, 11 držav, za dokaj preprost cilj: povezati in ozavestiti čim več ljudi, da aktivno in složno stopimo v boj s podnebnimi spremembami.

Foto: Pivovarna Laško Union
Foto: Pivovarna Laško Union
Foto: Pivovarna Laško Union
Foto: Pivovarna Laško Union
Foto: Pivovarna Laško Union
Foto: Pivovarna Laško Union

Vsaj 300 dreves za začetek zelenega projekta

Ko govorimo o trajnosti, hitro zbode v oči, da se Ciril s TOLIjem odpravlja na pot v avtomobilu, čeprav gre za hibrida. A že vnaprej lahko trdimo, da je Misija: Triglavski ledenik v Peking okoljevarstveni projekt, ki se bo zaključil s pozitivnim okoljskim učinkom. Vsak gram od predvidoma 20 ton CO2, ki bodo v dobi šestih mesecev nastajale kot posledica aktivnosti na projektu, bosta znamka Laško in OKS razogljičili z obsežno akcijo sajenja dreves. Pri izračunu so upoštevani celotni izpusti povratne odprave do Pekinga, kot tudi tisti, ki so nastali v organizaciji projekta in z njim povezane raziskave na ledeniku.

Olimpijski park kot dolgoročna zapuščina projekta

Po izračunu Centra za energetsko učinkovitost (CEU) na Insitutu “Jožef Stefan”, je za izvleček 20 ton CO2 potrebno zasaditi približno 300 dreves. Vsaj toliko jih bo zasajeno v pobudi “Beli vrhovi”, ki združuje več trajnostnih aktivnosti znamke Laško, ki se bodo zvrstile po zaključku pekinških olimpijskih iger.

Skupaj s partnerji pa Laško in OKS že snujeta nadaljevanje kampanje na področju okoljevarstva, imenovano“Olimpijski park”. V skupnih naporih si bodo partnerji prizadevali za vzpostavitev zelenih rekreacijsko-informacijskih površin, ki bodo s Slovenijo dihale še mnoga leta.

Prvih 1.809 km že za TOLIjem

Ekipa je v preteklem tednu napravila častni krog po Sloveniji, nato pa smer prvo obrnila proti zahodu. Ledeniški vzorec je na pot pospremil predsednik države Borut Pahor, za tem pa so po ledeni transportni skrinji potrkali še športniki in predstavniki RK Celje Pivovarna Laško in NK Maribor.

Foto: Pivovarna Laško Union
Foto: Pivovarna Laško Union

Projekt je kot sopokrovitelj ob predsedniku Pahorju sprejel tudi monaški knez Princ Albert, pri katerem se je Ciril z ekipo Studia Peking ustavil v soboto.

V prvih šestih na dneh poti, se je Triglavski ledenik torej poslovil od Alp, za hip ustavil v Monaku, nato pa zapeljal čez Torino in Cortino d’Ampezzo na nemške avtoceste. V tednu, ki je pred nami pa Cirila in ekipo čaka Copenhagen, Oslo in Lillehammer. Potek poti lahko spremljate na: https://ledenik.olympic.si/ledenik-na-poti.

Kaj spakiraš na tako pot?

Potovati skozi 10 držav, od Alp pa do skandinavskih mostov in potem vzdolž cele Azije po sibirski zimi, ni enostavno. Še nekoliko manj, ko pot vključuje diplomatske postaje, obiske športnih središč, gorske prelaze in prisotnost globalne pandemije. A ker se volja najde tudi za najzahtevnejše poti, je potrebno pred odhodom poskrbeti še za popolno pripravljenost.

O tem kaj spakiraš na pot je Ciril govoril tudi z Nikom Škrlecom.

Šteje vsak korak

Misija: Triglavski ledenik v Peking je okoljevarstveni projekt, ki ga pripravlja znamka Laško v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije. Projekt je del trajnostne pobude znamke Laško imenovane “Beli vrhovi”, ki si s partnerji prizadeva za ohranitev gorskih ekosistemov iz katerih izhaja legenda o Zlatorogu. Segrevanje ozračja ima v gorskem svetu hitre in uničujoče posledice, ki so zaradi težje dostopnosti marsikomu od nas manj znani.

Kaj lahko za to naredimo?

Začnemo lahko z majhnimi koraki in pripomoremo k skupni spremembi. Na naši spletni strani si oglejte vrsto koristnih nasvetov in napravite svoj Olimpijski korak ter nam pomagajte ohraniti bele vrhove Zlatorogovega kraljestva!
Sledite nam na: #misijaledenik in #belivrhovi.

Kot častna pokrovitelja sta projekt podprla Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in monaški knez Princ Albert II. Kot globalni partner projekta se je projektu pridružil Mednarodni olimpijski komite. Projekt nastaja v sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU, Centrom za energetsko učinkovitost (CEU) na Institutu “Jožef Stefan”, Planinska zveza Slovenije in Triglavski narodni park.

Partnerji projekta, ki nam pomagajo na olimpijski poti so: AMZS, Slovenska turistična organizacija, Elan in Europlakat.

Foto: Geografski Inštitut Antona Melika ZRC SAZU