37.000 zaposlenih ali 4,56 % vseh zaposlenih je bilo v povprečju na bolniškem dopustu vsak delovni dan leta 2015. Foto:
37.000 zaposlenih ali 4,56 % vseh zaposlenih je bilo v povprečju na bolniškem dopustu vsak delovni dan leta 2015. Foto:

Zdravstvene težave zaposlenih, naj gre za bolezen ali poškodbo, ne prizadenejo le njihovega dobrega počutja, ampak negativno vplivajo tudi na podjetje. Vsaka bolniška odsotnost zaposlenega je za podjetje večja finančna in organizacijska obremenitev. Podjetje mora v večini primerov poskrbeti za nadomestilo plače, hkrati pa zagotoviti, da delo poteka nemoteno.

Na poslovni uspeh podjetja vplivajo tudi zaposleni, ki sicer lahko opravljajo svoje delo, vendar pa jim ga otežujejo zdravstvene težave. Zaposleni je lahko zaradi zdravstvenih težav primoran obiskati zdravnika specialista, na pregled pa mora zaradi dolgih čakalnih vrst v javnem zdravstvu čakati kar nekaj mesecev. Skrb zaradi nepoznavanja diagnoze in čakanja na zdravniški pregled se zagotovo kaže tudi v njegovi slabši osredotočenosti in delovni učinkovitosti.

Preberite celoten članek in preverite, kako lahko podjetja ukrepajo z ustrezno zdravstveno preventivo – promocijo zdravja na delovnem mestu. Ali ste vedeli, da se lahko za od 12 do 36 % zmanjša odsotnost z dela med udeleženci programov promocije zdravja?


Nadomestilo plače ni edini strošek, ki čaka delodajalca

Kljub naporu, ki ga podjetja vlagajo v preventivne zdravstvene dejavnosti, so bolezni in poškodbe zaposlenih ter posledično bolniške odsotnosti včasih vseeno neizogibne.

Ob bolniški odsotnosti z dela je delodajalec zaposlenemu zavezan kriti nadomestilo plače za prvih 30 dni bolniškega dopusta. Od 30. dneva dalje pa nadomestilo krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Nadomestilo plače je zagotovo najočitnejša finančna posledica, ki jo podjetja občutijo zaradi zdravstvenega absentizma. A pri tem ne smemo pozabiti tudi na druge stroške, ki nastanejo.

Takšni stroški so na primer stroški plačila nadur zaposlenih, ki nadomeščajo odsotnega zaposlenega, stroški izgube ali motnje produktivnosti, administrativni in pravni stroški obravnave odsotnega zaposlenega ter tudi stroški, ki se kažejo kot vpliv na zavarovalne premije. Več bolniških odsotnosti namreč pomeni več stroškov zdravstvenih storitev, ti pa se odražajo v višini zavarovalnih premij.

Probleme in stroške bolniške odsotnosti pa še povečujejo dolge čakalne vrste v javnem zdravstvu. Čakanje na ustrezno zdravljenje lahko namreč v najslabšem primeru poslabša zdravstveno stanje, kar čas okrevanja zaposlenega še podaljša, s tem pa se povišajo tudi stroški podjetja.

Rešitev je sklenitev kolektivnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja Specialisti+

Podjetja lahko dobro poskrbijo za svoje zaposlene tudi za primer, ko se jim bodo morda zdravstvene težave že pojavile. Dobra rešitev je sklenitev kolektivnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja Specialisti+, ki bo zaposlenim zagotovilo hiter dostop do zdravnika specialista in posledično hitrejšo vrnitev na delovno mesto.

Triglav, Zdravstvena zavarovalnica je zavarovanje, ki ima številne prednosti tako za delodajalca kot za zaposlenega, razvila v podporo podjetjem.

Prednosti za delodajalca s sklenitvijo kolektivnega zavarovanja Specialisti+:

  • hitrejša vrnitev zaposlenih na delovno mesto,
  • večja učinkovitost zaposlenih, saj so manj obremenjeni z zdravstvenimi težavami,
  • zadovoljstvo zaposlenih zaradi dodatne varnosti v primeru pojava zdravstvenih težav,
  • večja privlačnost podjetja za perspektivne kadre.

Kolektivno zdravstveno zavarovanje Specialisti+ bo s svojimi storitvami tako pripomoglo, da bodo zaposleni hitreje prišli do diagnoze in ozdraveli, s tem pa bo prispevalo tudi k zdravju in uspešnosti podjetja.

Preberite več o kolektivnem zdravstvenem zavarovanju Specialisti+.