Prehlad spada med najpogostejše virusne okužbe zgornjih dihalnih poti. Poznamo več kot 200 vrst virusov prehlada, zato telo nikakor ne more ustvariti obrambe proti vsem. Med njimi so tudi rinovirusi (okoli 100 vrst), ki veljajo za najpogostejše povzročitelje, saj zaradi njih zboli skoraj polovica odraslih in skoraj četrtina otrok.

Prehlad in gripo velikokrat spremljata zvišana telesna temperatura, glavobol ter bolečina v mišicah in sklepih.
Prehlad in gripo velikokrat spremljata zvišana telesna temperatura, glavobol ter bolečina v mišicah in sklepih.

Potek prehlada je blag in večinoma kratkotrajen
Simptomi se lahko pojavijo že 8 do 16 ur po okužbi – najprej vneto in boleče grlo (posledično tudi oteženo požiranje oz. občutek suhega grla), glavobol in kihanje, kmalu pa še zamašen nos, izcedek iz nosu in suh kašelj. Pridružijo se jim lahko blage bolečine v mišicah in sklepih, občasno tudi zvišana telesna temperatura. Simptomi navadno trajajo 3 do 7 dni, včasih do 2 tedna.

Zaradi prehlada je več odsotnosti z dela in od pouka kot zaradi vseh ostalih bolezni skupaj. Odrasli v povprečju zbolijo 2- do 4-krat na leto, otroci pa 6- do 8-krat. Prehlad običajno prinesejo otroci, potem pa družinski člani zbolevajo na 2 do 5 dni. Viruse, ki povzročajo prehlad, najpogosteje z rokami prenesemo na nosno sluznico ali na očesno veznico in tako povzročimo obolenje. Na predmetih, npr. na svinčnikih, knjigah ali kavnih skodelicah, virusi preživijo celo nekaj ur. Poleg tega osebe, ki so prebolele prehlad, izločajo viruse različno dolgo (od 4 dni do 3 tedne), otroci še dlje kot odrasli.

Naj namesto nas počiva prehlad
Če se nas loteva prehlad, je zelo pomembno, da si že na začetku pomagamo sami. Z različnimi zdravili za samozdravljenje lahko omilimo intenzivnost in trajanje bolezenskih znakov. Do določene mere lahko preprečimo tudi morebitne zaplete, kot so hujša vnetja zgornjih dihalnih poti (vnetje obnosnih votlin, angina, vnetje glasilk) ali celo spodnjih dihalnih poti (bronhitis, pljučnica) ter vnetje srednjega ušesa.

Ob vročini in bolečinah pri prehladu in gripi vzemimo DALERON C
Prehlad in gripo velikokrat spremljajo zvišana telesna temperatura, glavobol ter bolečine v mišicah in sklepih. Pomagamo si lahko z zdravilom Daleron C v obliki zrnc, iz katerih pripravimo topel napitek z okusom po limoni. Vsebuje paracetamol, ki znižuje temperaturo in blaži bolečine, ter vitamin C, ki okrepi telesno odpornost. Daleron C je varna in zanesljiva izbira za vso družino.

Pri več simptomih prehlada in gripe vzemimo DALERON COLD3
Daleron COLD3 vsebuje tri učinkovine, ki odpravljajo najpogostejše simptome prehlada in gripe: znižujejo zvišano telesno temperaturo, blažijo bolečine v mišicah in sklepih, odmašijo zamašen nos in zmanjšajo izcedek iz nosu ter pomirjajo suh, dražeč kašelj. Zdravilo začne delovati zelo hitro, že po 20 minutah, njegov učinek pa traja več ur. Ne veste, ali gre za gripo ali prehlad? Rešite test in poiščite pravo rešitev.

Besedilo obravnava zdravila brez recepta. Pred uporabo natančno preberite navodila! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.