Foto: Sport agent d.o.o.
Foto: Sport agent d.o.o.

Ena od ključnih koristi uživanja v naravi je izpostavljenost svežemu zraku in sončni svetlobi. To ne samo da pomaga krepiti naš imunski sistem, temveč blagodejno vpliva tako na naše fizično kot tudi duševno stanje. Narava ponuja obilico možnosti za telesno aktivnost na različnih terenih, tako nam omogoča, da lahko ohranjamo naše telo v odlični formi.

Tekači iščemo čim krajšo pot v naravo. Po tako izkušnjo v Sloveniji k sreči ni treba daleč iz mesta, najdemo jo že blizu centra mestnih središč, in ljubitelji trail teka imamo veliko srečo, da je tako. Tudi zato je tekaška ekipa Merrellove trail tekaške čevlje postavila v gibanje v Tivoliju in na poteh pod Rožnikom. »Vse kar potrebujete je dober čevelj!« in pri Merrellu imate na voljo kar dva. Na test so postavili dva odlična modela, ki nikogar ne bosta pustila ravnodušnega, to sta na sejmu ISPO nagrajeni model Agility Peak 5 GTX in model MTL Long Sky 2, s katerim je nedolgo nazaj na državnem prvenstvu v gorskih tekih Timotej Bečan osvojil prvo mesto.

Merrell Agility Peak 5 GTX: Ko robustnost sreča udobje

Merrellov Agility Peak 5 GTX je robusten tehnični tekaški čevelj, ki ga odlikujeta izjemno blaženje in udobje. Je sodoben trail tekaški copat z vsestranskimi možnostmi uporabe in s prestižno nagrado. Merrell z naslednjo različico tekaškega copata Agility Peak dosledneje, kot kdaj koli prej stopa na pot uspeha in zadovoljstva tekačev. Čevelj se zanaša na preverjene elemente – a pri tem ne pozablja na inovativni značaj.

Foto: Sport agent d.o.o.
Foto: Sport agent d.o.o.

Ta ultra trail tekaški čevelj je postal absolutno vrhunski čevelj, ki poleg tekaških zmogljivosti na trail poteh podpira tudi trenutni trend hitrega pohodništva. Merrell pri svojem novem modelu ničesar ne prepušča naključju in v razvojnem procesu upošteva informacije testnih ekip in vrhunskih športnikov. Vse to so združili z nadaljnjimi znanstvenimi raziskavami v laboratoriju in tako dosegli najboljše možne rezultate.

Ko je Merrell na svetovno znanem ISPO sejmu za model Agility Peak 5 GTX dobil prestižno nagrado, je žirija svojo odločitev obrazložila takole:

"Komur uspe združiti mešanico blaženja, oprijema, lahkotnosti in odpornosti na vremenske vplive v enem čevlju, dvigne hibridni pristop k tekaškim čevljem za trail tek na naslednjo raven. Najsodobnejši tekaški copat za profesionalce, ki je enako usmerjen k potrebam ljubiteljev hitrih pohodov."

Foto: Sport agent d.o.o.
Foto: Sport agent d.o.o.

Izrazit vmesni podplat z novo FloatPro peno zagotavlja udobje na vsakem koraku in hkrati lahkotnost, saj teža ostaja nizka kljub robustnosti čevlja.

Stvari postanejo zanimive tudi pri novi konstrukciji Vibram MegaGrip gume na podplatu, ki zagotavlja najboljši možni oprijem in to preprosto navduši. Nova RockPlate plošča na sprednjem delu stopala nudi dodatno stabilnost za varen korak in ščiti stopalo, vse skupaj pa omogoča tek in hojo po neravnem terenu z veliko stabilnostjo.

Blagovna znamka Merrell vedno posveča pozornost tudi čim bolj trajnostnemu pristopu. Za popoln oprijem stopala poskrbi novo oblikovan zgornji del s podlogo iz 100% reciklirane mrežice, ki je še bolj tekaško dodelan. V kombinaciji z GoreTex vodoodbojno membrano pa poskrbi za dodatno zaščito pred mrazom, vetrom in mokroto.

Rezultat? Tekaški čevelj, ki se udobno in varno obnese tako na kratkih kot na dolgih razdaljah. In kljub nizki teži navdušuje z robustno konstrukcijo kilometer za kilometrom.

Teža: moški (300g) ženski (260g) Foto: Sport agent d.o.o.
Teža: moški (300g) ženski (260g) Foto: Sport agent d.o.o.

MTL Long Sky 2: Narejen za zmagovanje

Merrell Long Sky 2 je odličen čevelj za trail, tudi ko niste prepričani, kakšen bo teren ali razmere, v katerih se boste znašli. Odlična kombinacija navdušujoče varnosti, udobja in odzivnosti vas bo spremljala vedno in povsod. Z notranjim delom, ki zagotavlja stalno tesno prileganje, vas bo, ko boste obuli čevelj, morda zamikalo, da bi tekli dlje, kot ste načrtovali. Tudi, če se boste srečali z blatom in se vzpenjali po strmih odsekih, bodo stopala ob prihodu na cilj še vedno v tako dobri kondiciji, da vas bo zamikalo privoščiti si še dodatno uro čudovitega razgibanega teka v sledi, kot se lepše reče trailu.

Foto: Sport agent d.o.o.
Foto: Sport agent d.o.o.

Tako kot zgornji model Agility Peak 5 GTX se tudi MTL Long Sky 2 ponaša z FloatPro peno v vmesnem podplatu za izboljšano blaženje in udobje na vsakem koraku. Sestavni del podplata je tudi nova RockPlate plošča za dodatek stabilnosti. Na koncu pa vse skupaj zaključi še Vibram MegaGrip visoko zmogljiva guma, ki omogoča, da ima Long Sky 2 izjemen oprijem tako na mokrih kot na suhih površinah in se odlično prilagaja na različnih podlagah. Sprememba, ki najbolj pade v oči pa je sprememba padca od pete do prstov, ki je iz 8 milimetrov skočila na samo 4-milimetrski padec, kar omogoča še večjo odzivnost in hitrost.

Zgornji del obuvala sestavlja hitro sušeča se konstrukcija z zračno tekstilno mrežico, ki stopalu zagotavlja zračnost in odličen oprijem. Pri Merrellu so ponovno poskrbeli tudi za trajnost, saj so vezalke, podloga in vložek narejeni iz 100-odstotno recikliranih materialov. Priključki za gamaše so odličen dodatek, s katerim se vsestranskost obuvala še poveča.

Pri modelu MTL Long Sky 2 tekaču zagotovo ugaja tudi prostoren del za prste, a čevelj odlično oprime tudi ožja stopala. Prilagodljivost čevlja je navdušujoča, skupaj s prilagodljivim sprednjim delom stopala, je omogočeno, da se tekač ves čas odziva na zahteve terena, po katerem teče. Za razliko od Agility Peak 5 GTX je MTL Long Sky 2 še hitrejši, lažji in odzivnejši. Ta vrhunski trail tekaški copat je res bil razvit za hiter tek po brezpotjih.

Foto: Sport agent d.o.o.
Foto: Sport agent d.o.o.

Tudi, če tekač nima popolnega ravnotežja, se oba modela na vsakem koraku oprijemata podlage tako, da z lovljenjem ravnotežja ne bo težav. Velika zmaga za Merrell je, da je pri teh trail draguljih upošteval trajnost, kar zdaj počnejo do narave odgovorne blagovne znamke.

In če smo v naravi takoj za robom mesta, bomo to še bolj cenili.

Prodajna mesta

Vse aktualne modele v Sloveniji najdete na prodajnih mestih Intersport, Hervis, Sport Vision in Polleosport.