Foto: Institut. O
Foto: Institut. O

Ustvarja ga žleza češarika, če je dovolj temno. Organizem ga ustvarja iz serotonina, hormona sreče, ki ga je večinoma ustvaril čez dan ob uživanju dovolj sončne svetlobe skozi oči. Naravna formula za pridobivanje melatonina je torej: bivajmo vsaj eno uro na dan zunaj ob dnevni svetlobi (brez očal), ponoči pa v temi. Zvečer torej pritajimo svetlobo, v spalnici preprečimo vdor svetlobe od zunaj, spimo brez prižganih luči in tudi če moramo ponoči na stranišče, to storimo v temi ali le ob brlivki.

Za priklic globokega sna je koristno, da pred spanjem razbremenimo telo. Melatonin namreč ni le hormon, pač pa tudi močan antioksidant, kar je celo njegova primarna funkcija. Če je telo pred spanjem polno strupov, se bo melatonin porabil za razstrupljanje in ga bo zmanjkalo za spodbuditev globokega spanja. Pred spanjem naj zato ne bo psihičnih in fizičnih naporov, ne jejmo težke hrane in ne pijmo alkohola (nekaterim to pomaga, da zaspijo, a je spanje plitko). Če ves dan nismo izpraznili črevesja, je zvečer zadnji čas, da to opravimo (debelo črevo je največje odlagališče toksinov v organizmu).

Žal ta priporočila marsikateremu starejšemu ne pomagajo do globokega spanja. S staranjem je namreč češarika nagnjena h kalcifikaciji in ni več sposobna ustvariti dovolj melatonina. Potrebno je vnesti v organizem dodatni melatonin. Desetletja testiranj so dokazala, da je uživanje prehranskega dopolnila melatonin varno - brez negativnih stranskih učinkov. V prodaji je predvsem za izboljšanje spanja in za premoščanje časovnih razlik pri letalskih poletih.

Foto: Institut. O
Foto: Institut. O

Dr. Richard Reiter, starosta raziskovalcev melatonina, priporoča uživanje čistega melatonina, saj razni zeliščni in drugi dodatki bolj povečujejo ceno kot pa njegovo učinkovitost. Za izboljšanje spanja priporoča odmerke od 0,2 do 10 mg pred spanjem. Smiselno je poizkusiti z majhnim odmerkom (npr. 1 mg), ki večini že pomaga, da hitreje zaspijo. Pri večjih odmerkih se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom, saj lahko povzročijo jutranjo zaspanost. Priporočeni odmerki veljajo za zdrave. Pri boleznih, v času nosečnosti in dojenja, pri otrocih, pri ženskah, ki želijo zanositi, se posvetujmo z zdravnikom.

Melatonin ni droga, kot so uspavalne tablete, ne povzroča odvisnosti, le telo pripravi, da se pogrezne v spanje (znižata se utrip srca in telesna temperatura …) Poleg tega ima melatonin sposobnost dekalcificirati češariko, ki sčasoma spet začne proizvajati dovolj melatonina. Naj ponazorim s primerom:

Našega 86-letnega prijatelja je mučila nespečnost, poleg tega je vsako noč doživljal nočne more. Iz tujine (pred desetletji se ga v Sloveniji še ni dalo dobiti) smo mu priskrbeli nekaj škatlic melatonina. Začel ga je jemati po 3 mg pred spanjem. Po mesecu in pol rednega jemanja spanje še ni bilo boljše, a nam je navdušeno telefoniral, da ni več nočnih mor. Vztrajal je in po treh mesecih uživanja se mu je tudi spanje izboljšalo. V letih, ki so sledila, je melatonin jemal redno. Ob tem ni zaznal nobenih negativnih stranskih učinkov. Prav nasprotno, čez dan je imel več moči. Ker si melatonina v nekem obdobju ni mogel priskrbeti, ga tri mesece ni jemal. Ob tem ni čutil nobene abstinenčne krize. Še več, tudi brez dodatnega melatonina je bilo spanje dobro, nočne more pa se niso povrnile. Domnevamo, da je prehransko dopolnilo usposobilo češariko, da je spet začela proizvajati več melatonina.

Foto: Institut. O
Foto: Institut. O