Foto:
Foto:

Tisti, ki sledijo dogodkom po svetu vedo, da je napetost med ZDA in Severno Korejo vsak dan večja in da celotna svetovna javnost pričakuje, kako se bodo njihovi verbalni napadi končali.

Na drugi strani je v soju luči drugi krog predsedniških volitev v Franciji, kar lahko vpliva ne samo na prihodnost Francije, temveč tudi na celotno Evropsko unijo.

Ali nas čakajo novi oboroženi napadi ali na koncu koncev tudi odcepitev Francije od EU, bomo videli kmalu.

Morda se tega ne zavedamo, vendar takšne novice, ki jih poslušamo in beremo vsak dan, v veliki meri vplivajo na vrednost valute te držav, kot tudi na surovine na svetovnem tržišču.

  • Takšen primer se je zgodil naslednji dan po prvem krogu volitev v Franciji, ko je evro zrasel za 2% v primerjavi z dolarjem in s tem dosegel najvišjo vrednost v zadnjih petih mesecih. Evropska valuta se je zvišala tudi v primerjavi z britanskim funtom za 1,5% in 2,0% v primerjavi z japonskim jenom.
  • Napetosti med ZDA in Severno Korejo, na drugi strani vplivajo na rast naložb v varnejše surovine, kot je zlato. Zlato je sredi aprila doseglo vrednost 1.295 dolarjev za unčo, kar je letošnji maksimum in je posledica političnih dogodkov. Istočasno je japonski jen, ki ima vlogo zatočišča v primerjavi z dolarjem, dosegel največjo vrednost v zadnjih petih mesecih.

Vsaka odmevna novica v svetu, vpliva na vrednost valute te države. V primeru, da je ta država proizvajalec nafte, novice iz te države vplivajo na ceno nafte na trgu. To pravilo velja za katerokoli surovino, po kateri je znana proizvodnja te države.

Če je objavljena novica pozitivna, običajno pozitivno vpliva na vrednost te valute ali surovine in obratno. Udeleženci na svetovnem trgu valuto ali surovino kupujejo (če je novica pozitivna) in prodajajo (če je novica negativna). Ker se na svetovni borzi ne trguje fizično z valutami in surovinami, vendar z njihovimi cenami (tako imenovani CFD-i), je mogoče izvesti nakup ali prodajo v vsakem trenutku na podlagi predvidevanj ali bo vrednost rasla ali padala.

Želite poskusiti trgovanje na svetovni borzi? Naredite to takoj s klikom na povezavo do brezplačnega priročnika: "Trgovanje na svetovni borzi za začetnike", ki vam ga podarja borznoposredniška hiša Fortrade in trgujte na osnovi novic iz sveta.

Fortrade Ltd je avtoriziran in reguliran v Veliki Britaniji s strani FCA (Financial Conduct Authority) pod licenco številka 609970.


Produkti Contracts for Difference (CFD-ji) so produkti s finančnim vzvodom in predstavljajo visoko stopnjo tveganja za vaš kapital, saj se lahko cene hitro obrnejo proti vam. Ti produkti morda niso primerni za vse kliente, zato poskrbite za razumevanje tveganja in poiščite neodvisne nasvete. To gradivo ne predstavlja ponudbe oziroma navajanja k transakcijam v kakršnem koli finančnem instrumentu. Izgube lahko presežejo vaše vloge, zato ste lahko primorani opraviti dodatna vplačila. Fortrade ne prevzema odgovornosti za kakršno koli uporabo, ki lahko izhaja iz teh izjav, niti za kakršne koli nastale posledice. Podan ni noben prikaz oziroma zagotovilo natančnosti ali celovitosti teh informacij. Posledično osebe, ki ukrepajo v skladu z njimi, delujejo izključno na lastno odgovornost.