Bioklimatska pergola iz aluminija ni zahtevna za vzdrževanje, a morate biti pri negi pazljivi, da pergole ne poškodujete in ohranite njeno dolgo življenjsko dobo.

 Dežni senzor od prvih kapljicah samodejno zapre odprte lamele. Foto: Pirnar
Dežni senzor od prvih kapljicah samodejno zapre odprte lamele. Foto: Pirnar

Nega bioklimatske pergole iz aluminija Aluminij je enostaven za vzdrževanje, zato aluminijasto pergolo čistite enkrat ali dvakrat letno, pozimi ali ob večjih obremenitvah iz okolja pa tudi večkrat. Za čiščenje vam priporočamo toplo vodo, ki ji dodajte malce mila ali blagega čistila za ročno pomivanje posode. Uporabljajte mehko krpo ali gobico in čiščenja ne izvajajte pri neposrednem sončnem sevanju ali če temperatura površine preseže 25 stopinj Celzija. Ne uporabljajte grobih, brusnih sredstev, kislih ali močno alkalnih čistilnih sredstev ter mrežic, ki bi lahko poškodovale površine. Prav tako vam odsvetujemo čistilna sredstva z neznano sestavo in uporabo visokotlačnih čistilcev, saj lahko poškodujejo njeno površino.

Ob večjih količinah snega pustite lamele odprte. Foto: Pirnar
Ob večjih količinah snega pustite lamele odprte. Foto: Pirnar

Redno čiščenje žlebov pergole

Za zagotavljanje ustreznega odvodnjavanja ob padavinah občasno očistite drenažne kanale na lamelah pergole, žlebovih in ceveh v stebrih. Tovrstno čiščenje je ključno povsod, kjer se neposredno ob pergoli ali v njeni bližini nahajajo drevesa. Odpadlo listje in iglice so namreč najpogostejši vzrok za delno omejitev ali celo blokiranje pretočnosti vode po pergoli. Najpreprostejši način je spihovanje s stisnjenim zrakom ali z manjšim omelom. V primeru blokade v cevi stebra za razgraditev čepa uporabite tršo žico, ki se v cev vstavi bodisi z zgornje ali spodnje strani. Drenažne kanale lamel najlažje očistite tako, da najprej odprete lamele v končno lego in nato do kanalov dostopate s spodnje strani.

Čiščenje razsvetljave

Pozimi in predvsem v predprazničnem času razsvetljava na pergoli ustvari čarobno doživetje. Zato je čiščenje oz. nega v tem času še kako priporočlčjiva. LED luči ali LED trakove nežno očistite z rahlo vlažno krpo ali robčkom in uživajte pod pergolo tudi v krajših dnevih.

Čiščenje steklenih panelov pergole

Če ima vaša pergola drsne steklene panele, jih lahko po potrebi operete z milnico, pri čemer jih vedno sperite s čisto vodo. Vaša pergola bo kot nova. Postopek ponovite tudi v drugih letni časih. Pergola bo zasijala v vsej svoji estetiki.

Tudi LED razsvetljava potrebuje redno nego in čiščenje. Foto: Pirnar
Tudi LED razsvetljava potrebuje redno nego in čiščenje. Foto: Pirnar

Vzdrževanje bioklimatske pergole v snežnih razmerah

Pergola prenese določeno debelino snežne odeje, ki pa lahko ob presežku privede do deformacij profilov. Ob močnejšem sneženju odprite lamele pravokotno glede na tla, da se sneg ne oprijema strehe (priporočamo vsaj delno odprtje lamel). S tem boste poskrbeli za večjo varnost.

Drugi način je odstranitev snega s strehe z omelom, ko so lamele popolnoma zaprte in je debelina snežne odeje presežena glede na maksimalno dovoljeno količino. Pozimi nikoli ne hodite po strehi pergole, sneg pa odstranjujte z uporabo lestve ob strani.

V primeru vidne zmrzali ali večje debeline snežne odeje na strehi pergole ni priporočljivo odpirati lamel, da po nepotrebnem ne obremenjujemo motorja in tesnila ne izskočijo iz utorov. Motor ima sicer vgrajeno varovalo za samodejni izklop.

Upravljanje s pergolo med in po dežju

Bioklimatske pergole imajo ponavadi vgrajene vremenske senzorje. V primeru naliva senzor za dež lamele samodejno zapre. Med nalivom deževnica potuje po žlebovih nosilcev konstrukcije po lamelah, kar omogoča popoln nadzor odvajanja deževnice. Po vsakih padavinah na zgornji površini lamel ostanejo kapljice vode, kjer se lahko še nekaj časa zadržujejo. Lastnikom Pirnarjeve pergole svetujemo, da na vašem daljinskem upravljalniku shranite priljubljeno pozicijo (t.i. MY pozicija) pod kotom 15°. Takoj po dežju priporočamo odprtje lamel v MY pozicijo za 2 minuti, da deževnica odteče iz lamel. Šele nato jih popolnoma odprite. S tem se boste izognili razmočeni površini pod pergolo.

Oglejte si bioklimatske pergole v živo v Pirnarjevih salonih v Ljubljani, Mariboru in Kopru.