Telekomunikacijskim podjetjem bo omogočilo nadaljnjo digitalizacijo družbe, za posamezne uporabnike pa pomeni tako rekoč neskončne možnosti na vseh področjih, posebej v kombinaciji s tehnologijami virtualne, razširjene in mešane resničnosti.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Za lagodnejše življenje

Digitalizacija in sodobne tehnologije nam omogočajo lagodnejše življenje, tu pa vedno pomembnejšo vlogo igrajo pametni domovi. Slednji bodo s pomočjo inovativnih rešitev, ki jih prinaša 5G, postali še pametnejši, varnejši in udobnejši. V pametnih domovih med seboj komunicirajo telefoni, tablični računalniki in televizorji ter tudi naprave za internet stvari. Mednje med drugim sodijo svetila z glasovnim upravljanjem, pametne ključavnice na dotik, pametne klimatske naprave in hladilniki, ki uporabnikom lajšajo vsakodnevna opravila.
Nezanesljiva povezava lahko povzroči številne motnje v njihovem delovanju in rešitev za to se skriva v omrežju 5G. To namreč omogoča večjo zmogljivost in povezljivost med več napravami hkrati ter s tem večjo odzivnost in boljšo interakcijo med njimi. Slednje bo pripomoglo k izboljšani varnosti pri video nadzornih sistemih, odzivnosti detektorjev dima in odzivnosti protivlomnih naprav. Omrežje 5G bo domove pred vdori v sisteme varovalo mnogo bolje kot njegov predhodnik LTE/4G, omogočalo pa bo tudi video prenos v realnem času brez zamud ali motenj.

Foto: Telemach
Foto: Telemach

Telemach prvi s pravo 5G izkušnjo

Prvi, ki je pri nas predstavil gigabitno omrežje s pravo 5G izkušnjo, je bil Telemach. Omrežje 5G zdaj ponuja že v 20 večjih mestih po Sloveniji, hkrati pa pospešeno nadaljuje njegovo vzpostavitev. Za nameček je spet tudi nadgradil svoje najbolj prodajane mobilne pakete VEČ! Poslej vsi vključujejo neomejeno količino klicev in SMS sporočil, povečala se je tudi količina prenosa podatkov, v paketu VEČ je je zdaj na voljo 5 GB, v paketu ŠE VEČ kar 100 GB, medtem ko je v paketu NAJVEČ že dalj časa neomejena.