Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Vsak dan se povečuje število potrošnikov, ki kupujejo na spletu, saj lahko na ta način nakupe opravijo kar iz domače dnevne sobe. Ste med njimi? Večina kupcev se odloči za nakup pri trgovcu, kateremu zaupa, a na spletu je to težko presoditi, saj kot kupec nimate neposrednega stika s trgovcem. Ob svetovnem dnevu potrošnikov, ki ga obeležujemo danes, spoznajte oznako zaupanja, ki vas ščiti pri spletnem nakupovanju!

Kaj sploh so oznake zakupanja na spletu?

Dr. Jelena Rašula, ena od ustanoviteljev blagovne znamke Shopper's Mind, ki v Sloveniji skrbi za spodbujanje zaupanja potrošnikov na spletu, pojasnjuje:

»Oznaka zaupanja je element na spletni strani, ki kupcu sporoča, da lahko spletnemu trgovcu zaupa v zvezi z določenim področjem. Kupci zato lahko pogosto opazimo napise, kot so »100% varen nakup«, »varno plačilo«, »nakup brez tveganja«, »preverjena kakovost«, »Spletni trgovec leta« in podobno, ki nas skozi celotni nakup spremljajo in pomirjajo, da bo z našim nakupom vse v redu.

Oznake zaupanja so se razvile kot odgovor na pomanjkanje zaupanja potrošnikov v spletno nakupovanje. Shopper's Mind raziskava iz leta 2017 namreč kaže, da še vedno približno 10 % slovenskih spletnih kupcev ne zaupa spletnemu nakupovanju, še posebej v zvezi s kartičnim plačevanjem. Potrošniku, ki ni v celoti informiran, je namreč težko presoditi, ali je njegov nakup varen, in se zato opira na tovrstne elemente in oznake.

Kot pomoč kupcem pri informiranem in varnem nakupovanju na spletu smo razvili slovensko oznako zaupanja CERTIFIED SHOP®, ki jo podeljujemo spletnim trgovcem, ki izpolnjujejo naše stroge standarde varnega spletnega nakupovanja.«

CERTIFIED SHOP® je glas potrošnika, da je vse v redu!

Če v spletni trgovini opazite oznako CERTIFIED SHOP®, vam ta pove, da je neodvisna institucija preverila in ocenila spletno trgovino kot zanesljivo ter da lahko tam varno opravite nakup. Poleg tega vam sporoča, da so drugi kupci presodili, da je trgovina vredna zaupanja.

To, da je spletna trgovina pridobila oznako zaupanja CERTIFIED SHOP® ne pomeni samo, da je skladna z nacionalnimi smernicami, temveč da posluje tudi v skladu s strogimi evropskimi standardi varnega nakupovanja na spletu. Vsaka spletna trgovina z oznako CERTIFIED SHOP® namreč prejme tudi evropsko oznako zaupanja EMOTA.

Zelo pomembno je, da znate prepoznati oznako zaupanja, ki vas ščiti kot kupca! Nekatere oznake se da enostavno kupiti, vendar s tem kupcem ne zagotavljajo nikakršne varnosti. CERTIFIED SHOP® je edina oznaka na slovenskem tržišču, ki se podeljuje na osnovi 3 najpomembnejših elementov varnega nakupovanja na spletu:

  • pozitivno mnenje kupcev - komu lahko bolj verjamete kot kupcem, ki so že preverili trgovca za vas?
  • skladnost s tehničnimi standardi – preverja se, v kolikšni meri je trgovina skladna s standardi varnega nakupovanja
  • izkušnja skritega kupca – v vsaki certificirani trgovini skriti kupec opravi testni nakup in oceni svojo izkušnjo

Pred vsakim naslednjim spletnim nakupom obvezno preverite, če ima izbrani trgovec oznaki zaupanja CERTIFIED SHOP® in EMOTA!

Oznaka sporoča, da je vaš nakup zanesljiv, varen in udoben!

Vpliv oznak CERTIFIED SHOP® in EMOTA na zaupanje kupcev poudarjajo številni trgovci, ki so se že uspešno certificirali.

»Spletni trg se izjemno hitri širi, zato je zelo pomembno, da spletni trgovec pridobi oznaki zaupanja CEFIFIED SHOP® in EMOTA. Oznaki spletnega trgovca pomembno razlikujeta od trgovcev brez oznak, kupcu pa povesta, da bo njegov spletni nakup zanesljiv, varen in udobenpojasnjuje Saša Ropotar iz trgovine Mercator.

Daniel Kajzersperger iz spletne trgovine Aliansa dodaja: »Pridobitev teh oznak zaupanja dviguje kredibilnost spletne trgovine, kupec pa s tem dobi podrobne podatke o izkušnjah in ocenah realnih kupcev, ki so že uporabniki spletne trgovine. Ker gre za nakupe na daljavo, je tovrstna oznaka zelo dobrodošla pri lažji, morda tudi hitrejši odločitvi za nakup v spletni trgovini, ki jo tudi zunanja neodvisna institucija prepozna kot zaupanja vredno.«

V katerih spletnih trgovinah lahko brezskrbno in varno nakupujete?

V vsakem trenutku lahko na seznamu certificiranih trgovcev preverite, katere trgovine imajo oznaki CERTIFIED SHOP® in EMOTA. Redno spremljajte seznam zaupanja vrednih trgovcev! S klikom na oznako ob posameznem trgovcu na seznamu ali v sami spletni trgovini lahko hitro preverite veljavnost certifikata in se prepričate, da je vaš nakup varen.

Vse, kar morate vedeti za varno nakupovanje na spletu: