Novi Sad. Foto: Aleksandar Milutinović
Novi Sad. Foto: Aleksandar Milutinović

V več kot dveh stoletjih in pol so pomembne osebnosti, kot so Jovan Jovanović Zmaj, Mika Antić, Mileva Marić Einstein in Albert Einstein, del svojega življenja preživele in ustvarjale v tem mestu v Vojvodini. Zahvaljujoč svoji dolgoletni tradiciji, kulturnim ustanovam, od katerih vsaka skriva svojo specifično zgodbo, pa tudi dogodkov, ki pritegnejo pozornost številnih obiskovalcev, je bil Novi Sad v preteklih nekaj letih nosilec dveh velikih nazivov - Evropske prestolnice mladih 2019 in Evropske prestolnice kulture 2022.

V nadaljevanju boste izvedeli, kaj morate vedeti o Novem Sadu, preden se odpravite na obisk:

Kultura, umetnost in še malo kulture

Če ste se spraševali, kaj je tisto unikatno, kar lahko ponudi umetnost in kultura Novega Sada, potem odgovor ni tako preprost. Muzej Vojvodine, ki se nahaja v bližini Donavskega parka, hrani del materialne in duhovne kulture Vojvodine od paleolitika do 20. stoletja. Vendar pa so krona stalne zbirke tega muzeja tri pozlačene rimske paradne zlate čelade iz 4. stoletja. Ker obstaja le približno petnajst takšnih čelad po vsem svetu, ta zbirka izstopa kot edinstvena na celem planetu, obenem pa predstavlja zaščitni znak muzeja in mesta.

Muzej Vojvodine. Foto: Aleksandar Milutinović
Muzej Vojvodine. Foto: Aleksandar Milutinović

Še ena posebnost kulture in umetnosti Novega Sada je Trg galerij, ki se nahaja nedaleč stran od samega središča mesta, na njem pa so tri ustanove: Galerija Matice srbske, Poklon zbirka Rajka Mamuzića in Spominska zbirka Pavla Beljanskog. Med poletno sezono te tri ustanove skupaj vsak četrtek organizirajo brezplačne kulturno umetniške prireditve na prostem za vse prebivalce Novega Sada in njihove goste.

Galerija Matice srbske. Foto: Aleksandar Milutinović
Galerija Matice srbske. Foto: Aleksandar Milutinović

Za vse ljubitelje gledališke umetnosti se redno osvežujejo repertoarji Srbskega narodnega gledališča, Novosadskega gledališča in Gledališča mladih z novimi predstavami in dogodki, medtem ko kinematografska platna po celem mestu prikazujejo aktualne filmske dosežke iz države, regije in sveta.

Če ste mislili, da je tu konec opisa kulturno umetniške ponudbe mesta, vam bomo odgovorili s podatkom, da ima Novi Sad sosesko, imenovano Kreativni distrikt. Gre za nekdanje zapuščeno industrijsko območje, ki mu je vdihnjeno novo življenje, kjer so zvoki strojev zamenjani z navdihom novosadskih umetnikov. Ne smemo pozabiti tudi na dejstvo, da so po obnovi in preureditvi starih tovarn po mestu ustvarili kulturne postaje, s čimer je bilo lokalnemu prebivalstvu najprej omogočeno uživanje v kulturnih poslasticah, ki jih umetniki in kreativci skrbno pripravljajo.

Srbsko narodno gledališče. Foto: Aleksandar Milutinović
Srbsko narodno gledališče. Foto: Aleksandar Milutinović

Balzam za dušo, telo in vsa čutila

Pravijo, da obisk novega mesta najbolj zaznamujejo izdelki, ki zadovoljujejo čute okusa in vonja. Novi Sad in njegova okolica ponujata številne edinstvene kraje, ki so tam, da zadovoljijo prav omenjena čuta. Prednost toka Donave skozi mesto so tudi ribiške koče ("čarde"), kjer najpogosteje postrežejo s specialitetami iz rečne ribe, kot sta ribja juha ali ribji paprikaš. Odprti cel teden, se vsaka ribiška koča se lahko pohvali s svojo specialiteto, medtem ko nežen vetrič z Donave ponuja pravo uživanje ob sončnih dneh.

Čarda na jami. Foto: Aleksandar Milutinović
Čarda na jami. Foto: Aleksandar Milutinović

Če se odpravite nekoliko stran od Donave proti notranjosti Panonske nižine, vas bodo pričakala podeželska posestva, ki omogočajo celodnevne izlete. Medtem ko so ribje specialitete značilnost ribiških koč, na podeželskih posestvih lahko poskusite specialitete, kot so telečje meso pod peko, svinjska krača v hrenovi omaki, sveže hamburgerje ali krofe z domačo marmelado. Ker ustvarjajo vzdušje, kot da ste prišli k babici in dedku na podeželje, domače živali, ki se prosto sprehajajo, in ogromna otroška igrišča dopolnjujejo program, medtem ko lahko vsi, ki želijo ostati dlje, prenočijo v sobah, ki dišijo po zgodovini.

Svež zrak in neskončno zelenje privabljata mnoge, da preživijo aktivne počitnice v najstarejšem narodnem parku v Srbiji - Fruški gori. Poleg hoje po dobro označenih poteh ali jahanja konj, ta gora, katere najvišji vrh je visok 539 metrov nadmorske višine, skriva tudi številne kulturno zgodovinske spomenike, kot je 22 samostanov ali tisti, ki spominja na narodnoosvobodilni boj, pa tudi družinske vinske kleti, ki so v svoja vina vtkale znanje, izkušnje in ljubezen, ki jo čutimo že s prvim požirkom.

Fruška gora. Foto: Aleksandar Milutinović
Fruška gora. Foto: Aleksandar Milutinović

Novi Sad je tudi destinacija za kongresne dogodke

Leta so v Novem Sadu organizirani številni poslovni dogodki, in geografski položaj v povezavi z letališčem Nikola Tesla, ponudba namestitvenih in kongresnih zmogljivosti ter bogata gastronomska in kulturno zgodovinska ponudba pomembno vplivajo na pozicioniranje Novega Sada kot destinacije za izvedbo kongresov.

Podatki Republiškega zavoda za statistiko Republike Srbije kažejo, da je v Novem Sadu v letu 2022 bivalo skoraj 220.000 turistov, ki so ustvarili več kot 560.000 prenočitev, s čimer je bil dosežen rekord v tej kategoriji, ki je bil postavljen leta 2019. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je po istem viru Novi Sad obiskalo več kot 110.000 turistov, ki so zabeležili 274.771 prenočitev, kar predstavlja nadaljevanje trenda rasti.

Samo v preteklem letu je Novi Sad obiskalo skoraj 10.000 turistov iz Slovenije, kar jih je postavilo na četrto mesto po državi izvora turistov, takoj za obiskovalci iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Ruske federacije. Na drugi strani je bil število prenočitev slovenskih turistov v Novem Sadu v preteklem letu 21.345.

Z namenom izboljšanja sodelovanja s kolegi iz Slovenije in gostitve čim večjega števila turistov iz te države bo Turistična organizacija mesta Novega Sada 20. septembra v Ljubljani organizirala poslovni dogodek. Na dogodku se bosta srečala turistična sektorja obeh mest, ki ga bodo sestavljali hotelirji in agencije, da bi vzpostavili medsebojne sestanke in se dogovorili o novih poslovnih priložnostih. Želja organizatorjev je, da na ta način še bolj utrdijo in izboljšajo sodelovanje obeh mest, ki je do zdaj že bilo dobro, v turističnem smislu.