Ustaviti moramo to norijo z jezovi, pravi Neža Posnjak, koordinatorka kampanje za Slovenijo. Foto: www.riko.si
Ustaviti moramo to norijo z jezovi, pravi Neža Posnjak, koordinatorka kampanje za Slovenijo. Foto: www.riko.si


V prihodnjih 35 dneh bodo kajakaši pod vodstvom nekdanjega slovenskega olimpijca Roka Rozmana preveslali 18 najbolj edinstvenih rek v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH-u, Črni gori, Makedoniji in Albaniji, katerih prvobitnost ogrožajo številne načrtovane in že začete gradnje jezov, so sporočili na spletni strani projekta, imenovanega Save the Blue Heart of Europe (Rešimo modro srce Evrope; op. p.).

Na rekah bodo v znamenju akcije izvedli tudi številne dogodke v boju proti skoraj 2.700 jezovom, ki jih nameravajo oblasti zgraditi na teh rekah in tako nepovratno uničiti ene izmed najbolje ohranjenih rečnih habitatov na celini.

"Ta edinstvena dejavnost kaže, da so reke Balkana več kot le proizvajalke megavatnih ur. So življenjske žile, ki ljudem nudijo rekreacijo in življenjsko okolje živalskim in rastlinskim vrstam. To evropsko naravno dediščino moramo obraniti pred pohlepom po dobičku podjetij in bank," je dejal Ulric Eichelman, koordinator projekta.

Turneja se bo končala z izročitvijo peticij, v kateri bodo organizatorji albanskega premierja Edija Ramo pozvali, naj zaščiti reko Vjoso, zadnjo veliko evropsko divjo reko.

Z veslanjem v boj proti jezovom
Z veslanjem v boj proti jezovom