Soča Foto: Anže Osterman
Soča Foto: Anže Osterman
Nad dolino Vjose Foto: Anže Osterman
Bistra Vjosa Foto: Anže Osterman
Pritok Vjose Foto: Anže Osterman
Vjosa Foto: Anže Osterman
Privlačni šumelišča in sopoti Foto: Anže Osterman
Spust, ki poživlja. Foto: Anže Osterman

Na Balkanu napovedujejo gradnjo 2.700 novih hidroelektrarn. Proti tako drastičnim posegom v prostor se bo Civilna pobuda borila z vseevropsko akcijo, številnimi naravovarstvenimi dogodki, z enomesečnim veslanjem po rekah, ki jim grozijo zajezitve. Tudi (po) Soči.

Zato se je aktivist Rok Rozman na svoji evropski ekoturneji ustavil v Solkanu, kjer je s predavanjem in dokumentarcem o eni najlepših, še divjih in neokrnjenih evropskih rek - reki Vjosi v Albaniji, ki ji grozijo betonski zajezitveni kolosi - Solkance opozoril, da se zavzamejo tudi za »mlado« Sočo.

Klic tudi za slovenske reke
Aktivist, športnik in biolog Rok Rozman, ki je preveslal ogromno divjih brzic doma in po svetu, želi skupaj s privrženci ohraniti »modro srce Evrope«. Tako so poimenovali tudi akcijo za ohranitev neokrnjenih rek: "Slovenija je ena najhujših držav na tem področju. Obeta se, načrti so za celotno verigo elektrarn na srednji in spodnji Savi, Muro hočejo zajeziti v celoti s celo verigo elektrarn. Kar je najhujše, pa je to, da obstajajo predlogi na Učji, ki je največji biser tega dela Alp. Nekateri tudi še niso dali krempljev stran od Soče."

Balkan Rivers Tour
Za ohranitev naših in drugih rek po Balkanu Rozman pripravlja mednarodni projekt: »To bo največja akcija v Evropi do zdaj. Projekt se imenuje Balkan Rivers Tour. Začeli bomo 16. aprila v Bohinju, preveslali bomo Savo Bohinjko, Savo Dolinko in naprej Savo, v Posočju Sočo s pritoki … Potem se s čolni in vesli selimo še na vse druge reke, ki jim grozijo jezovi. Veslaška akcija bo trajala 35 dni, povezali bomo reke sedmih držav, veslali bomo na 18 rekah, dvanajst bo večjih vzporednih dogodkov.«

Balkan Rivers Tour je projekt pod okriljem kampanje Save the Blue Heart of Europe, ki ga vodi Leeway collective in podpirajo NVO Riverwatch, Euronatur in WWF Adria.

Akcijo bodo zaključili na Vjosi
Mesec in pol trajajočo akcijo bodo zaključili na reki Vjosi v Albaniji – zadnji veliki prosto tekoči reki v Evropi, ki teče z grških gora prek Albanije vse do Jonskega morja. Albanske oblasti jo nameravajo zajeziti, reko in ekosistem okoli nje povsem spremeniti. Zgradili bi 33 jezov in hidroelektrarn na njej … Rok Rozman je prepričan: "Če nam uspe rešit reko Vjoso, imamo precedenčni primer na pravnem področju, ki ga lahko preslikamo kamor koli drugam po Evropi. To je naš namen.«

Za Vjoso in prek nje za vse ostale še nedotaknjene reke se Rozman bori prek svojega Zavoda Leeway Collective, ki je lani spomladi postal ambasador kampanje Save the Blue Heart of Europe.

Alarm z izjemnim dokumentarcem
O neokrnjeni lepoti reke Vjose je Rozman skupaj s še tremi kolegi posnel izjemen dokumentarec. Reka izvira pod imenom Aoos v grškem gorovju Pindos, po 270 kilometrih se izlije v morje v Albaniji. Naš sogovornik Rok Rozman, ekstremni kajakaš Žan Kunčič, fotograf in videograf Anže Osterman in Nejc Miljak so lani maja preveslali več kot 200 kilometrov reke od izvira do izliva. Veslali so tudi mimo gradbišča, kjer nameravajo zgraditi največji jez na Vjosi – Kalivac. "Ob tem smo imeli nemalo težav, med snemanjem so nam tudi grozili," se spominja Rok, vendar jim je kljub grožnjam uspelo posneti gradbišče. Opozorila o uničevanju ene najlepših rek so že naletela na odmev: »Če je bila lani junija Vjosa še skrivnost Albanije in je zanjo vedel le malokdo, danes reka pridobiva prepoznavnost in ima vsak dan več privržencev. Naša kampanja, kampanja nevladnih organizacij EuroNatur in Riverwatch – vse to je že obrodilo sadove. Od sodelovanja pri gradnji največjega jezu na Vjosi, jezu Kalivac v Albaniji, so odvrnili enega od nemških soinvestitorjev, glavni investitor pa je bil obsojen goljufije,« pravi Rozman.

Če neki kraj res ljubiš, ga moraš zaščititi
Rok Rozman je po športni karieri veslača torej vso energijo vložil v ohranitev rek. Njegovo vodilo je: "Če neki kraj res ljubiš, potem imaš dolžnost, da ga zaščitiš." Ljudem hoče pokazati neokrnjene, nedotaknjene, prvinske kraje in reke. »In ko bodo tudi drugi začutili divjo in neomadeževano lepoto teh koščkov našega planeta, se bodo tudi oni borili za to, da takšni ostanejo. Da naravo zaščitijo,« je prepričan Rok Rozman.

V Kinu Šiška slovenska premiera filma DamNation
Ekoakcije potekajo tudi še pred začetkom Balkan Rivers Toursa, ki bo začel sredi aprila. Tako bo v torek, 1. marca, v kinu Šiška slovenska premiera filma DamNation. Film prikazuje tragično zgodbo severnoameriških rek, ki jo lahko preslikamo v vse dele sveta. Rok Rozman pravi: »Reke kot najintimnejši del narave smo v zadnjih 120 letih sistematično uničevali z jezovi z namenom pridobivanja električne energije. V tem smo bili zelo učinkoviti - malokatera večja reka je namreč ostala nedotaknjena in v zadnjem času so se začele kazati negativne posledice; lososi vsa ta leta ne dosegajo več povirnih območij, kjer se drstijo, in zato izumirajo; ekosistemi ob izvirnih delih rek so osiromašeni, podobno pa se dogaja s spodnjim tokom rek in morji, kamor tečejo - grušč in blato iz hribov teh krajev ne dosežeta več. Ko prekineš rečni tok, prekineš življenje. DamNation je film o aktivizmu, ki razbija mit o hidroenergiji kot zelenem viru energije. K sreči so se nore ideje o odstranjevanju jezov iz osemdesetih let pred štirimi leti pričele uresničevati. Videti, kako se v reko vrnejo ogromne jate lososov, iz ogromnih akumulacijskih jezer zopet pogledajo potopljeni kanjoni, kako ponovno nastajajo peščene morske obale in oživijo obrečni ekosistemi, je kot iz pravljice. K sreči je vsaj ta pravljica nekje resnična, prikazana pa v tem izrednem filmu!«

Film je podnaslovljen s slovenskimi podnapisi, traja 88 min, po filmu pa bo v preddverju Kina Šiške predstavljen projekt Balkan Rivers Tour.