Na Antarktiki se najopazneje občutijo posledice svetovnega segrevanja, saj je vpliv človeškega delovanja na celini zanemarljiv. Foto: Reuters
Na Antarktiki se najopazneje občutijo posledice svetovnega segrevanja, saj je vpliv človeškega delovanja na celini zanemarljiv. Foto: Reuters

Na repu celine stoji argentinska baza Esperanza, kjer je pred tednom dni temperatura skoraj dosegla sobno. Zdaj Svetovna meteorološka organizacija (WMO) preverja, ali se je temperatura res tako visoko povzpela, saj bi to bil celinski rekord. Rekordno visoka temperatura na Antarktiki sicer znaša 17,1 stopinje Celzija, ki so jih namerili 24. aprila 1961 na novozelandski raziskovalni postaji Vanda.

Dan predtem že namerili 17,4 stopinje Celzija
Argentinsko oporišče Esperanza (Upanje), ki leži na samem koncu Antarktičnega polotoka, je stalno naseljeno raziskovalno oporišče in eno izmed le dveh na Antarktiki, ki je izključno civilnega značaja. WMO zdaj preverja stanje in ustreznost uporabljene merilne opreme, preden bodo izdali končno odločitev.

Samo dan predtem so v drugi argentinski bazi Marambio na manjšem otočku pred polotokom izmerili temperaturo 17,4 stopinje Celzija, zaradi česar so Argentinci prepričani, da bo vsaj ena izmed temperatur potrjena kot nova rekordno visoka vrednost za Antarktiko.

V pol stoletja za 2,8 stopinje topleje
Po podatkih Britanskega antarktičnega združenja se je v zadnjega pol stoletja povprečna temperatura na ledeni celini dvignila za 2,8 stopinje Celzija. Prav v četrtek je medtem izšla nova študija, ki razkriva, da Antarktika vsako leto izgublja po 310 kvadratnih kilometrov plavajočega ledu.