Triglavski narodni park je edini naravni park v Sloveniji. Obsega 880 kvadratnih kilometrov. Foto: MMC RTV SLO
Triglavski narodni park je edini naravni park v Sloveniji. Obsega 880 kvadratnih kilometrov. Foto: MMC RTV SLO
Vogel
Smučarsko središče Vogel je imelo v preteklih letih veliko težav zaradi prepovedi umetnega zasneževanja, saj je znotraj Triglavskega narodnega parka. Foto: MMC RTV SLO
Vlado čaka predlog zakona o TNP-ju

Predlog zakona namreč vsebuje tudi rešitev, ki zagotavlja sodelovanje tamkajšnjih prebivalcev pri upravljanju parka. Gre za obvezno ustanovitev posebnega svetovalnega telesa člana sveta zavoda, ki je naložena parkovnim lokalnim skupnostim oziroma ožjim delom občine.

Novost je tudi vključevanje najširše zainteresirane javnosti v upravljanje narodnega parka na forumu Triglavskega narodnega parka. Tokratni predlog je že tretji poskus sprememb oziroma posodobitev zakona, ki po 30 letih v marsičem ne sledi več razmeram časa.

Bohinjce moti 53 prepovedi
Župan Bohinja Franc Kramar je dejal, da gre za prvi predlog, s katerim se strinja tamkajšnje prebivalstvo, a pričakujejo še nekaj popravkov. Predvsem jih namreč moti 53 prepovedi, ki veljajo za tretje varstveno območje, osrednji turistični del občine. Kljub temu so, je dejal Kramar, z večino svojih zahtev uspeli, je za Radio Slovenija poročala Romana Erjavec. Kot je znano, je imelo na primer smučarsko središče Vogel v preteklih letih veliko težav zaradi prepovedi umetnega zasneževanje.

V osnutek so vnesene tudi finančne spodbude za tamkajšnje prebivalstvo, veseli pa so tudi, da bo sedež parka prišel v Bohinj. Po županovem mnenju to pomeni, da bodo v Bohinj prišli ljudje, za katere upa, da bodo postali strokovna institucija, ne samo nadzorna, in da bodo pomagali domačinom.

Selitev uprave bo pomenila finančni zalogaj
Predsednik sveta zavoda Triglavskega narodnega parka Darij Krajčič je opozoril, da bo selitev središča iz Bleda v Bohinj pomenila finančni zalogaj, vprašanje pa je, kdo ga bo plačal. Sam pričakuje, da bo prispevala tudi občina, saj si prizadeva, da se središče preseli, sicer pa bo selitev breme davkoplačevalcev. Direktor TNP-ja Martin Šolar je dejal, da bo o sedežu uprave odločala država. Sam od novega zakona pričakuje finančne spodbude, saj trenutno pravih naložb za izboljšanje prostora in ohranjanja narave ni.

Predlog zakona o Triglavskem narodnem parku izhaja iz načel, ki sta jih na področju varstva okolja in ohranjanja narave uveljavila zakon o varstvu okolja in zakon o ohranjanju narave. Upošteva tudi krovni zakon za področje ohranjanja narave in realizacijo varstva območja Natura 2000.

60 dni za javno razpravo
Vendar pa koalicija nevladnih organizacij kljub številnim usklajevanjem predloga zakona ne podpira, ker menijo, da bi bili potrebni še radikalnejši posegi v smislu varovanja območja parka, je po seji vlad dejal minister za okolje Karl Erjavec. Zakon bo v javni obravnavi 60 dni, nato pa bo romal v normalno proceduro v DZ-ju.

Vlado čaka predlog zakona o TNP-ju