Veter je na martinovo pustošil po Sloveniji. Foto: BoBo
Veter je na martinovo pustošil po Sloveniji. Foto: BoBo
Primorci zaradi vetra brez elektrike
Polomljena drevesa končala na strehah, avtomobilih in cestah

Najhujšo poškodbo je utrpelo prenosno 110-kilovatno omrežje, zaradi katere je izpadlo celotno napajanje na območju Ilirske Bistrice. Delavci Elektra Primorske so s pospešenim delom že poskrbeli za večino odjemalcev, ki so skozi dan ostali brez elektrike. Kljub temu pa poprave električnega omrežja ne bodo končane še danes.

Iz Elektro Primorska tako sporočajo, da bodo zaradi obsežnih del "čez noč ostali brez električne energije odjemalci zgornjega dela Breginjskega kota, mejnega prehoda Robič, v vaseh Selce, Vrsno in Krn na Kobariškem, prebivalci zgornjega dela Baške grape vključno s Podbrdom, dela Šentviške planote in posamezni odjemalci na nizkonapetostnih omrežjih".

Neurje pa je podiralo tudi drevesa, tako so bile številne ceste na Primorskem zaprte za promet. Zaradi močne burje je prepovedan promet za vozila s ponjavami na cesti Podnanos-Ajdovščina.

Na Dolenjskem in Štajerskem poplave
Neurje pa je pustošilo tudi po Dolenjskem in Štajerskem, kjer so ponekod cestišča poplavljena, pojavljajo pa se tudi zemeljski plazovi. Močan veter pa je lomil tudi drevesa, zato zavod za gozdove opozarja obiskovalce gozdov, naj se v prihodnjih dneh izogibajo območij s podrtim drevjem.

V vzhodni in jugovzhodni Sloveniji poplavljajo reke Mirna, Sotla, Mestinjščica, Kolpa ter Dravinja in Rogatniva. Poplavlja pa tudi Ljubljanica na Ljubljanskem Barju.

Brez elektrike ostali tudi na Gorenjskem
Močan veter je preglavice povzročal tudi na Gorenjskem, kjer je bilo najhuje na območju med Žirovnico in Cerkljami. Severni veter, ki je v sunkih pihal od 80 do 100 kilometrov na uro, je odkrival strehe, podiral drevesa, brez elektrike pa je na dvajsetih lokacijah ostalo okoli 2.000 odjemalcev.

Zaradi vetra so imeli težave tudi v Selški in Poljanski dolini. Močan veter pa ni povzročal težav v letalskem prometu. Močan severni veter je na širšem območju pod Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami odkrival strehe, lomil veje in podiral drevesa, ki so ovirala promet.

Takšnega vetra, ki je podiral tudi najstarejše smreke, v Preddvoru ne pomnijo od vetroloma 1984. Veter je ogromno škodo povzročil tudi v občini Žirovnica.

Zaradi burje priprli Luko Koper
Zaradi močnega vetra so priprli tudi Luko Koper, kar pomeni, da se odločajo o vplutju in izplutju vsake ladje posebej. Priprtje pristanišča sicer ni tako redek pojav, zato tudi ne pričakujejo večje gospodarske škode.

Veter bo ponoči oslabel
Z agencije za okolje pa sporočajo, da bo severni veter počasi slabel in v noči na torek popolnoma ponehal. Na Primorskem pa bo burja občasno še dosegala hitrosti do 130 kilometrov na uro, preden se bo ponoči dokončno oslabila.

Težave tudi Hrvaškem
Močno neurje z orkanskim vetrom je ponoči zajelo severno obalo in zahodne celinske dele Hrvaške. Na mostu, ki povezuje otok Krk s celino, so davi izmerili udar burje s hitrostjo 226 kilometrov na uro. Zaradi vetra so zaprti nekateri odcepi na avtocestah proti hrvaški obali, neurje povzroča težave v prometu tudi v Zagrebu. Radio Reka je neuradno poročal, da sta bili v neurju pri šoli v Opatiji poškodovani dve deklici. Na Reki je burja odkrivala strehe, ruvala drevesa in prekinjala dobavo elektrike.

Primorci zaradi vetra brez elektrike
Polomljena drevesa končala na strehah, avtomobilih in cestah