V sklopu celotnega popisa v Sloveniji sodeluje več kot 200 prostovoljcev. Foto: BoBo
V sklopu celotnega popisa v Sloveniji sodeluje več kot 200 prostovoljcev. Foto: BoBo
Opazovanje in štetje ptic na reki Dravi

"Danes smo v bistvu bolj pri začetku štetja, za zdaj smo videli naše pogostejše vrste vodnih ptic; to so mlakarica, labod in rečni galeb. Zdaj, čez dan, pa pričakujemo, da bomo kaj več ptic videli bolj proti koncu štetja, to je v samem središču Maribora, kjer se v tem času, po številu in po vrstah, zadržuje nekoliko več ptic," je dejal Tilen Basle, varstveni ornitolog na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps).

Reka Drava je dolga reka, razdeljena je na določene odseke. "Reka Drava je razdeljena na več odsekov. To je zaradi lažje izvedbe popisa, torej, da lahko te odseke razdelimo med popisovalce. Namreč, kot smo že prej rekli, reka je zelo dolga in bi bilo to seveda preveč za samo nekaj ljudi. Tako da v sklopu celotnega popisa v Sloveniji sodeluje več kot 200 prostovoljcev, ti odseki se razdelijo med posamezne opisovalce," je še dodal Basle.

Štetje poteka tudi v večjem delu Evrope
O štetju ptic je spregovoril še drugi varstveni ornitolog pri Doppsu, Luka Božič. "Januarsko štetje vodnih ptic je obsežna mednarodno usklajena akcija, v kateri popisovalci z vsega sveta hkrati štejejo vodne ptice. Štetje poteka tudi v večjem delu Evrope in od leta 1988 naprej tudi v Sloveniji. Nekako v zadnjih 20 letih nam s tem štetjem uspe pokriti celotno Slovenijo, se pravi, da vodne ptice preštejemo na vseh večjih, srednje velikih rekah in na vseh pomembnejših stoječih vodnih telesih po državi - in pa tudi na obalnem morju ter na obalnih mokriščih. Cilj štetja je ugotoviti številčnost vseh vrst vodnih ptic. Na ta način ugotavljamo velikosti njihovih populacij in pa seveda s tem, ker se to štetje izvaja redno, vsako leto ob istem času, ugotavljamo tudi populacijske trende oziroma spremembe v številčnosti. V akciji sodeluje veliko prostovoljcev, v zadnjih letih nekje okoli 300 ljudi," je pojasnil.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Opazovanje in štetje ptic na reki Dravi